Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julklappar som står ut – proffspysslaren Karin visar hur du gör tidningsmöss och tapetpaket

Att återbruka det man har hemma för att slå in julklapparna ger mottagaren ett extra personligt paket. Dessutom är det snällt mot både miljö och plånbok. Proffspysslaren "Kreativa Karin" visar vägen.

Julen närmar sig med stormsteg. Just nu skrivs det önskelistor och snart också julklappsrim i många hem runt om i landet. Julhandeln slår rekord nästan varje år. Samtidigt försöker vi värna allt mer om miljön och vill ge presenter med omtanke. Ett sätt att vara givmild och samtidigt medveten är att återbruka det man har hemma när paketen ska slås in. Det är den professionella pysslaren Karin Andersson expert på.

- Presentpapper kostar inte många kronor, men det är roligt att göra något unikt så att det syns att den som slagit in klappen faktiskt lagt ned lite extra tid och kärlek, säger hon.

En annan fördel med att tillverka inslagningsmaterialet själv är att man kan anpassa det efter både sig själv och mottagaren, så att det blir extra personligt i färg och form.

- Jag är inte så traditionellt julröd av mig, utan gillar lekfullt och färgstarkt. När jag skapar själv kan jag ju styra det lättare.

Karin har alltid pysslat, ritat och målat vid sidan om skola och jobb. En dröm om Konstfack fanns med redan från start, men längs vägen halkade hon in i en mer traditionell karriär. Det var först när dottern Lena föddes för sju år sedan som pysslandet plötsligt fick en större del i hennes liv _ tack vare Instagram. Hon hittade inspiration och började bygga sitt eget varumärke, som en del av omskolningen till visuell kommunikatör.

- Jag har alltid mått bra när jag fått skapa med händerna, men jag hade aldrig haft ett kreativt jobb. Jag hade till en början ingen tanke på att starta eget, men så började jag att få uppdrag via mitt konto och för tre år sedan sade jag upp mig för att satsa heltid, säger Karin.

I dag är hon "Kreativa Karin" med en hel tv-publik efter deltagandet i "Superskaparna" som sändes i våras på Sjuan. Hon håller i workshops, gör böcker och inspirerar andra att pyssla via sociala medier.|Och när pysslandet har blivit vardag, då tar man vara på allt som kan återbrukas från hushållet.

- Toarullar är bland det mest pysselvänliga man kan tänka sig, det går att göra så otroligt mycket med dem. Tomtar, smällkarameller, servettringar till dukningen… De är dessutom lätta att måla på eftersom de suger åt sig färg så bra. Jag som arrangerar workshops kan ju plötsligt behöva 100 toarullar, så jag sparar alla, säger Karin med ett skratt.

Återbrukstanken har hon med sig i det mesta hon gör. Inte bara för miljöns skull, utan också för utmaningens.

- Jag tycker om att hitta användning för det vi vanligtvis slänger. Glasburkar, mjölkkartonger, pet-flaskor – sådant som ses som skräp är ofta bra pysselmaterial. Jag gör sällan superavancerade saker, utan lekfulla och barnvänliga pyssel. Barn är experter på att hitta nya användningsområden för saker.

Karin är inte expert på någon särskild teknik, utan tycker att själva tjusningen är att prova sig fram och experimentera. Och just paketinslagningen är ett utmärkt tillfälle att gå loss och testa sina idéer.

- Extra roligt är det att slå in paket till barn, då kan man vara lekfull och göra paket i form av olika djur, till exempel. Men även till vuxna är det roligt att få gå loss. Vuxna brukar dock säga "men det här paketet är ju för fint för att öppna" – det säger inte barn, säger Karin och skrattar.

Maria Soxbo/TT

Kreativa Karin

Namn: Karin Andersson.

Ålder: 39 år.

Familj: Maken Jörgen och dottern Lena, 7 år.

Bor: På Hisingen i Göteborg.

Yrke: Professionell pysslare, författare och designer.

Instagram: @kreativakarin

Tidningsmöss

Du behöver:

Tidningspapper

Pennor

Lim eller dubbelhäftande tejp

Piprensare

Så gör du:

Slå in paketen i tidningspapper, och fäst det med lim eller dubbelhäftande tejp så att du slipper synliga tejpbitar. Rita mössens ansikte på paketens kortsidor. Klipp ut öron och tassar av tidningspapper och limma fast. En piprensare blir lagom som svans.

Frusna snögubbar

Du behöver:

Mjölk- eller gräddkartonger

Vitt papper

Avlagda strumpor

Snöre

Pennor

Så gör du:

Klipp upp, diska ur och slå in kartongerna i papper. Klipp av strumporna och trä änden över paketets öppning efter att du lagt i presenten. Knyt ett snöre runt "mössan" och rita snögubbens ansikte. Näsan ritar du eller klistrar fast en liten strut av papper. När paketet ska öppnas tar man bara av mössan! (Bild 5-7)

Tapetpaket

Du behöver:

Tapetstuvar

Snöre

Sugrör, gärna i papper

Lim

Så gör du:

Slå in paketen i gamla tapetstuvar och sätt snöre runt. Vik sugrör på mitten och klistra fast dem fyra och fyra på små kartongrundlar. Vänd upp och ned och fäst på paketen.

Toarullsklappar

Du behöver:

Toarullar

Färg

pensel

Snöre

Minikulor

Gör så här: Toarullspaketen är perfekta för paketkalendern, eller för de riktigt små klapparna. Dekorera rullarna med färg, vik in ändarna och slå snöre om. Små minikulor blir fint som dekoration.

För Plus-kunder och prenumeranter:

17 saker vi skäms för och helst gömmer när gäster kommer på besök: "Ingen vill ha de bilderna i huvudet"