Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julinsamlingar rånade i USA

Julförberedelserna i USA har inte kantats av enbart generös stämning. De senaste veckorna har tjuvar slagit till mot flera organisationer som har i uppdrag att hjälpa fattiga och behövande.

En av många drabbade är en affär i Washington-förorten Gaithersburg som hjälper arbetslösa och handikappade med fortbildning. Den har rånats två gånger på kort tid, senast för en vecka sedan.

Det är sorgligt att någon rånar en organisation vars enda syfte är att erbjuda yrkesutbildning för människor som behöver arbete i ett mycket svårt ekonomiskt läge, sade Brendan Hurley, vice talesperson för organisationen Goodwill. Att ta från de människor som har lite och behöver mycket för våra egoistiska syften är extremt sorgligt, tillade han.

Barnens leksaker stulna

I Myrtle Beach i South Carolina stals för två veckor sedan leksaker, cyklar och dockor som samlats in av en motorcyklistorganisation för att delas ut till fattiga barn.

Tjuvar har även slagit till mot leksakslager hos välgörenhetsorganisationer i Kansas, Illinois och New York, där Frälsningsarmén i Ithaca och Thomkins County bestals på hundratals leksaker bara veckor före jul.

På tisdagen försvann en tjuv med en av Frälsningsarméns insamlingsgrytor som innehöll uppåt 500 dollar, utanför en Wal-Mart-affär i Muscle Shoals, Alabama.

Om det fanns ett berättigat behov och personen behövde pengarna, om de kom till Frälsningsarmén, hade vi gett dem pengarna. Att stjäla en (insamlings-)gryta är mycket sorgligt, sade talespersonen Michael Rojas.

Frälsis grytor stöldbegärliga

Frälsningsarmén samlar in pengar i grytor som vaktas av en insamlare som ringer i en klocka. I år har intäkterna minskat med 9 procent samtidigt som hjälpbehovet i vissa delstater ökat med 80 procent. En av rånarna meddelade även sitt motiv när han med orden "jag tål inte ditt ringande!" knuffade kvinnan som stod med grytan till marken och sprang iväg med grytan.

Inget ont som dock inte har något gott med sig - samtliga rånhistorier har lett till att engagerade medborgare skänkt fler leksaker och pengar än organisationerna ursprungligen rånades på.