Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julhandeln: Kläder ned, skor upp

Annons

Julhandeln har hittills inte varit någon hit för klädaffärerna. Svensk Handel Stil har låtit undersöka hur försäljningen i kläd- respektive skohandeln utvecklar hittills i julhandeln. Mätningen visar att mellan 1 december till och med 19 december har försäljningen av kläder minskat med 3,2 procent medan försäljningen av skor ökat med 15 procent jämfört med samma period i fjol.

Siffrorna mäter försäljningen i jämförbara enheter och i löpande priser.

Skor är inte någon julklappsartikel men skohandeln tog ett rejält skutt uppåt tack vare all snö som fallit, konstaterar Svensk Handel Stils branschordförande Mikael Sandström.

Klädförsäljningen jobbar dock fortfarande i motvind, konstaterar han.

"Mellandagarna ligger kalendermässigt perfekt för en framgångsrik mellandagsförsäljning. Jag tror att skoförsäljningen därför kommer att visa minst samma ökning för hela december medan klädförsäljningen är mer osäker. Tillgången av realager är mindre än förra året men samtidigt kan alla lediga dagar ge fart även för klädhandeln. Mitt grundtips är att klädhandeln tar igen nedgången och slutar på plus minus noll", skriver Sandström i en kommentar.

Mer läsning

Annons