Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julhandel fortsatt sänke i New York

Annons

Få julshoppare i de amerikanska butikerna och dyster statistik från bostadsmarknaden fick New York-börserna att falla på tisdagen.

Dow Jones industriindex föll med 1,2 procent till 8 419,5 medan Nasdaqs kompositindex sjönk 0,7 procent till 1 521,5.

Den svaga julhandeln fortsatte att kasta en mörk skugga över New York-börserna dan före julafton. Enligt en ny undersökning shoppade knappt 39 procent av amerikanerna under den sista helgen före jul, vilket är den lägsta andelen på sex år. Detaljhandeln tog därmed stryk för andra dagen i rad. Varuhuskedjan Macy's tappade 6,9 procent.

General Motors fortsatte också nedåt efter osäkerhet om regeringens räddningspaket verkligen kommer att räcka för att rädda biltillverkaren från konkurs. Aktien rasade 14,8 procent. Därmed är hela den uppgång som kom efter beskedet om räddningspaketet utraderad.

Ny besk statistik visade också att antalet nybyggda hus som såldes i november var det lägsta sedan 1991. Antalet var lägre än vad analytikerna hade förväntat sig och det skapar oro eftersom stabilitet i bostadssektorn anses vara nyckeln till en återhämtning för den amerikanska ekonomin.

Beskedet att den amerikanska bruttonationalprodukten (BNP) sjönk med 0,5 procent under tredje kvartalet minskade köplustan ytterligare.

Med blott sex handelsdagar kvar på året krävs nu en kraftig återhämtning om 2008 inte ska bli det sämsta börsåret sedan 1930-talet.

Mer läsning

Annons