Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julgröt i Vibyggerå

Annons

Det är härligt med traditioner – framför allt när det är bra traditioner! En bra tradition står Vibyggerå församling för, när den under adventstiden bjuder in församlingen till julgröt. Det hela startade i början av 1990-talet och har funnits obrutet sedan dess.

Tisdagen den 3 december var det dags för årets julgröt. Det var praktiskt taget fullsatt när Anna Präst hälsade oss välkomna. Innan det blev dags för julgröten fick vi oss till livs en annan bra tradition. Förskolan kom och sjöng en hel hop julsånger som de dramaillustrerade. Ledare för sången var Annika Östman. Förskolan startade med sång på julgrötfesten 2005 eller 2006, så nog har det blivit tradition alltid.

Det är fantastiskt att se hur de går in för sången och lekarna till sångerna. Det är inget tjafs och slams, utan de är koncentrerade och skärpta hela tiden. När det skulle delas ut tomteluvor och andra attiraljer inför de olika sångerna, stod de bara lugnt och väntade på sin tur. Det kom rungande applåder efter sångerna, och när Annika sa, att om de fick lite mer applåder, skulle de sjunga ett extranummer. Gissa om det applåderades! Vi fick höra en helt ny låt - Tomte-boogie – nyinstuderad för i år. Ytterligare applåder! Så tackade Anna Präst förskolebarnen för att de hade förgyllt vår fest, och de bjöds på saft och bullar som tack för sången. Annika flaggade också för att förskolebarnen tycker så mycket om att sjunga och leka, att de kommer gärna och sjunger, om någon hade behov av underhållning.

Innan julgrötsätandet började, läste Anna Präst den gammaltestamentliga läsningen från Första Advent. Hon tyckte det var en bra text att läsa i den tid vi lever i nu. Hon meddelade också att församlingen bjöd på julgröten, som ett led i församlingsvården.

Julgröten då? Jag vet inte om man glömmer bort smaker, men många tyckte, att gröten inte hade smakat så bra någon gång förut. Jättegott var det i alla fall med en god skinkmacka med sallad till.

Så fick vi kaffe med ett STORT pepparkakshjärta till efterrätt. Sist kom ännu en tradition; Yngve Edman gick runt och delade ut en mandarin åt alla gästerna. Det har han hållit på med sedan 1994. Ytterligare en bra tradition som man vidmakthåller. Så kallades grötkokargänget in och fick en välförtjänt applåd för ett mycket trevlig grötfest.

Det fanns mycket att glädjas över den här dagen, och det behövdes, när vi kom ut i ett begynnande höstrusk med regn och halka.

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel