Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julfest där inget saknades med PRO Gullänget

Annons

PRO Gullänget hade julfest på Gnistan den 7 december. För 100 kronor fick man allt vad man kan tänka sig skall finnas på ett hemlagat julbord, underhållning med julsånger, luciatåg, kaffe med rullrån och pepparkakor. Inte är det konstigt att julmyset infann sig precis som när man var barn och tindrade med ögonen på julafton.

På hemvävd dialekt från Käxed utanför Docksta presenterade Åke Wiberg de gamla låtarna. Alla bär vi väl på minnen från våra barndomsjular, som Snoddas sjöng om redan 1952.

Över stadens Hets och Ävlan, över trista mörka hus, över gråa torg och gränders gamla skjul.

- Visst hörs det för bedrövligt, säger Åke.

- Man ser framför sig ladugården som är svankryggig som en ”gammhäst” och en annan som står å lute. Den tar vi, tyckte Åke, som fick hjälp av sin fru (Karin) att tvåstämmigt sjunga ”Å min barndoms jul är kvar i sinnet”.

Åke & Karin från Nyadal har varit i Örnsköldsvik förut och spelat, vilket gav många glada kära återseenden bland gästerna.

Andäktigt blev det när pyttesmå Lucior, tärnor och tomtenissar kom in och sjöng Luciasången till ackompanjemang av en glittrande Lina Sundqvist på piano. På vägen ut passerade Luciatåget en häck av godispåsar, vilka precis räckte till var och en. Vilken lycka.

En glad överraskning blev att få lyssna till Lina Sundqvist läsa julevangeliet. Utan att Lina visste om det började Åke Wiberg på sitt dragspel spela Stilla Natt då hon var klar. Vilken värdig avslutning på julfesten som hade allt man kunde önska sig.

Kjell Larsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel