Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julens hälsomyter krossas

Annons

Julstjärnor är giftiga, den som äter nattamat blir fet, socker gör barn hyperaktiva och kroppsvärmen försvinner genom huvudet.

Eller?

Forskare sågar en rad aktuella myter utan pardon.

Aaron Carroll och Rachel Vreeman, båda verksamma vid amerikanska Indiana University School of Medicine, har gjort en djupdykning i den vetenskapliga litteraturen för att räta ut en del av säsongens frågetecken. Och utropstecknen redovisas i kommande nummer av British Medical Journal.

Stackars råttor

Julstjärnor är till att börja med inte giftiga. Därmed inte sagt att de bör förtäras, men hittills har inga julstjärnerelaterade dödsfall rapporterats i världen. Forskare har inte ens lyckats förgifta råttor som utfodrades med motsvarande 500-600 julstjärnelöv.

Den som njuter av en knäckemacka med skinka och senap framåt julaftonens kväll riskerar inte att bli fetare än om motsvarande hade ätits någon annan tidpunkt på dygnet. Visserligen tenderar folk som äter mycket på kvällen att vara trinda, men det beror då snarare på att de äter mer energi än vad de gör av generellt sett.

Ingen sockerchock

Den röda toppluvan är skön vid minusgrader, men det är inte sant att huvudet är mer benäget än någon annan kroppsdel att avge värme, slår Carroll och Vreeman fast, och medan de ändå är igång avfärdar de föreställningen att det finns mirakelkurer som kan bita mot efterverkningarna av överdrivet julsnapsande.

Och så ett avslöjande som kan förvåna alla som har varit på ett barnkalas: socker ger inte hyperaktivitet. Inte en enda av tolv vetenskapliga experiment lyckades hitta någon beteendeskillnad mellan barn som fick socker och barn som inte fick det.

Varför barn uppför sig som de gör i grupp är således fortfarande höljt i okunskapens dunkel.

Mer läsning

Annons