Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julens fröjder en fara för husdjuren

Annons

Presentsnören, mörk choklad, bulldegar och julgransbelysning - julen innebär flera faror för katter och hundar.

På djursjukhusen i Stockholm har man redan fått in flera fall.

Jag vet att det har kommit in djur under dagen. Vi brukar få in både hundar som äter choklad och katter som äter presentsnören, säger djursjukskötaren Lisa Bång på Södra Djursjukhuset i Kungens kurva, Stockholm.

Julen innehåller en rad faror för våra husdjur: Julblommor kan orsaka njursvikt (liksom russin och vindruvor) och även mindre mängder mörk choklad kan förgifta stora hundar.

Vi har fått in flera hundar som har ätit choklad under helgen. Sedan kommer de säkert in efter presentöppningen med presentpapper som fastnat, säger Hanna Almendra, djursjukskötare på regiondjursjukhuset i Bagarmossen.

Granklättrande katter kan också få stötar av att tugga på julgransbelysningen, medan glupska hundar kan bli berusade av att sätta i sig jäsande degar.

Nyligen var det en hund som satte i sig tre saffranslängder - med både påsar och klämmor, säger Cecilia Winter, kommunikationsansvarig på försäkringsbolaget Agria.

Hon påpekar att tillfället gör tjuven och ber därför alla djurägare att hålla extra koll på sina fyrfota vänner under julen.

Om hunden börjar kräkas eller vingla bör man ta kontakt med veterinär.

Mer läsning

Annons