Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen står för dörren på Äldrecentrum

/
  • För Emy Norberg blir det ett traditionellt julfirande hemma hos sin dotter.
  • Den här julen hoppas Hillevi Nilsson att julen ska bjuda på både lugn och ro men även en bit fatost.

80-åriga Hillevi och 96-åriga Emy önskar sig inga julklappar i år. De vill ha en lugn jul ... och Emy besked om att hon får bo kvar på Äldrecentrum.

Annons

Det är en kall och blåsig decemberdag i Örnsköldsvik. Men inne på Äldrecentrum lyser den klädda julgranen i entrén varmt välkomnande. Ett halvår har gått sedan centret invigdes och de boende flyttade in. Nu är det snart dags att fira den första julen.

På Äldrecentrum bor det både män och kvinnor, antingen i ett fast boende eller i ett korttidsboende. Hillevi Nilsson, 80 år, är en av dem som bor här permanent. Med adventsljusstakar i fönstren och den välbevarade tomteteckningen från barnbarnet på väggen märks det att julen står för dörren. I år firar Hillevi högtiden här.

– Det kommer att kännas bra, för varför ska jag dra ihop något om jag inte orkar någonting. Jag vill få en skön jul och det blir det inte om det är en massa måsten, säger hon.

Längre tillbaka bodde Hillevi i hus i Lomsjön. Då firade hon julen tillsammans med sina barn. En tillställning med mycket folk och mycket som skulle göras.

– Då var det full rulle med mycket tjo och tjim. Det var väldigt roligt. Men det var mycket att göra. Huvudsaken var att alla skulle få ut så mycket som möjligt av dagen, säger hon.

Den här julen kommer istället hennes barn och barnbarn på ett kortare besök till henne. Men det traditionella avsnittet av Kalle Ankas julafton avstår hon från.

– Det är fantastiskt att ett program kan vara så långdragit. Har man barnasinnet kvar kanske det är annorlunda, säger hon.

På ett annat våningsplan i huset bor 96-åriga Emy Norberg. Till skillnad från Hillevi bor Emy här tillfälligt i väntan på att få en plats på ett annat hem. Men det hindrar henne inte från att trivas väldigt bra.

– Jag har bott här sedan augusti och här är det bra, alla är så snälla. Jag har en fin utsikt och kan se kyrkan härifrån. Jag hoppas jag kan få veta var jag kommer att få bo sen, säger hon.

Julafton kommer Emy fira tillsammans med sina barn hemma hos sin ena dotter i Kroksta. Det blir ett traditionellt firande.

– Det ska väl gå bra. Vi har inte resonerat om vad vi ska göra på kvällen. Det blir väl till att äta, det brukar inte bli så mycket mer. Det är en högtid som man måste fira särskilt för barnens skull, säger hon.

I yngre ålder var julen en högtid Emy firade tillsammans med sin man och sina barn i Gullänget där de hade hus.

– Då var det god mat och vi pratade gamla minnen. Men de senaste åren har jag firat julen borta, säger hon.

I julklapp önskar sig Emy ingenting, men julbordet får gärna bjuda på något gott.

– Jag vill ha skinka och lutfisk, säger hon.

Mer läsning

Annons