Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julen dansades ut i folkdräkt på Kom In i Ö-vik

På Kom In blev det extra festligt i år då julen dansades ut med schwung av Nolagillet.

För musiken stod Affe Granqvist nyckelharpa, Karl-Johan Gidlund fiol, Kent-Åke Hörnlund gitarr och Håkan Olsson elbas. De fyra spelemännen uppträder annars som ”Fyra Nyanser av Grått”. Nolagillets folkdansare kom klädda i sina hembygders färglada folkdräkter. Där förekom Grundsundas, Arnäs och Själevads liksom Hädanbergs, Åseles och Norrbottens.

Nolagillet och publik hälsades välkommen av Kom In-värdinnan Annelie Bergqvist, som ville att publiken skulle delta i dansen runt granen. Själv föregick hon med gott exempel och lyckades med att locka upp ett flertal danssugna. Däribland Barbro Eklöv som varit folkdansare i Nolagillet och Anundsjöringen.

Publiken på cirka 50 personer sjöng glatt med i ”Nu är det jul igen”, ”Hej tomtegubbar”, ”Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg”, ”Räven raskar över isen”, ”Viljen i veta, viljen i förstå”, ”Kom Julia vi gå”, ”Här är karusellen som skall gå till kvällen” innan långdansen tog vid och avslutades med ”Raketen”.

När dansandet var över bjöds det på pepparkakor och julglögg med mandel och russin. Det blev en mycket trevlig julgransplundring där inget fattades.

Det är på Kom In man träffs, trivs och fikar tillsammans i glada vänners lag. Fredag 17 januari kommer Kent Sundberg från Sollefteå att stå för musiken där danslystna kommer att ges möjlighet att ta sig en sväng om klockan 13.

Kjell Larsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel