Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julefrid eller inbrottstid – skamligt att inte regeringen agerar mer mot stöldligorna

Julen ska vara en tid för eftertanke, lugn och tid med de närmaste. Men för alldeles för många kommer julefriden att förstöras av inbrottstjuvar. Tyvärr klarades bara tre procent av alla inbrott upp 2016. Och Sverige lockar till sig inbrottstjuvar från hela världen. Mellan 40 och 50 procent av alla inbrott i Sverige begås av utländska stöldligor och inbrotten ökar.

Samtidigt som inbrotten ökar, minskar antalet poliser i Sverige. Förra året slutade 950 stycken poliser, i år hittills över 800. Eftersom poliserna är för få måste kommunerna hyra in väktare, i år till ett värde av cirka 1,8 miljarder. Den summan vill Kristdemokraterna i stället ska gå till poliser. Därför vill vi att 5 000 av de 10 000 fler poliser vi föreslår ska kunna anställas av kommunerna.

För Plus-kunder: Hotades med yxa av stöldligan: "Det har varit svårt att sova efteråt"

Regeringen har tyvärr inte bara tagit välbehövlig julledighet, utan permanent semester från trygghetsfrågorna. När Kristdemokraterna och Alliansen drev igenom ett tillkännagivande att inbrott alltid skulle räknas som grov stöld tog det två år för regeringen att agera.

Vi vill gå vidare och ta bort straffrabatten för inbrott och vill införa systematiska stölder som ny brottskategori för att fler ska gripas och fängslas. Regeringens tystnad och brist på agerande är skamligt.

Ingemar Wiklander,

Kristdemokraterna Härnösand

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Petter Bergner: Kläm åt ligorna hårdare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel