Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juldrömmen jobbig för utsatta barn

Annons

Nej, alla barnaögon tindrar inte i granens sken. Barns brustna förväntningar på skimrande familjelycka blir svårare att bära än annars. Alkoholmissbruk, våld och vårdnadstvister bryter skarpt mot idealjulen.

Julen är en period då man ska vara extra lycklig, och det gör också att man blir extra utsatt om man inte är det, säger Agneta Åhlund, chef för Rädda barnens Sverigeprogram.

Juldrömmen med klappar, tomte och familjemys blir särskilt jobbig när den inte stämmer.

Många barn drabbas när föräldrar dricker för mycket. Julen är förknippad med alkohol får många, och det gör också att det blir mer våld i familjer. Barn i svåra vårdnadstvister får det jobbigt, liksom barn som tvingas bo på kvinnojourer. Och så alla ensamkommande flyktingbarn och gömda papperslösa barn.

Barnens högtid

Visst, utsatta barn har det jobbigt året om, men just julen blir en särskild påfrestning eftersom förväntningarna är så höga, förklarar hon.

Julen är en tid då man kan se sig omkring, vad kan jag göra för andra som har det jobbigt? Julen ska vara barnens högtid, och då bör vi försöka sätta oss in i barnens situation, försöka tänka sig in i vad barn runt omkring oss behöver, säger Agneta Åhlund.

Bris får ta emot samtal från många olyckliga barn inför och under julen. Vuxnas drickande är en vanlig orsak.

Prata med vuxen

Vi ser en tydlig koppling mellan alkohol, hot och övergrepp. Är det riktigt allvarligt kan vi hjälpa barnet att kontakta socialjouren, men ofta vill de bara prata med en vuxen som lyssnar. Det vi hör är att barn längtar mest efter att vara en vanlig familj som har det mysigt tillsammans. Inte så mycket om julklappar och det materiella. Men förhoppningen är den skimrande gemenskapen som man tror att alla andra har, säger Karin Johansson, psykolog och utredare på Bris.

Mer läsning

Annons