Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juldramat inte hotat trots sparkrav

Annons

Ett påkostat, historiskt epos, helst om en verklig person.

Selma Lagerlöf får gärna vara inblandad.

Så ser en av våra nyare jultraditioner ut - SVT:s juldrama.

Det är inte bara granen och grytan svenskarna samlas runt kring jul. Tv spelar en viktig del i julhelgens traditioner; mellan Kalle Anka på julafton och "Grevinnan och betjänten" på nyårsafton lägger vi gärna in engelsk deckarserie, några storfilmer - och inte minst SVT:s juldrama.

Vem minns inte Ingvar Hirdwall som en allt galnare "Kejsarn av Portugallien" 1992? Vem kan glömma den valhänte men välmenande Gustaf III i Jonas Karlssons tappning nio år senare? Och nog var många tittare nyfikna på hur Tomas von Brömssen skulle gestalta Carl Michael Bellman i dramat "Lovisa och Carl Michael" från 2005. Svar: med falsettsång, ansiktspuder och gester som hos en spastisk marionettdocka.

De två senaste årens juldramer, "August" och "Snapphanar", kan det dock vara färre som vill minnas. Både kritiker och publik gav kalla handen till serierna.

Bergman pionjär

Kanske började traditionen med påkostat, historiskt SVT-drama till mellandagarna på 1980-talet med Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander", alla juldramers farmor. Bergman har gått igen i senare produktioner som "Den goda viljan" 1991 och "Enskilda samtal" 1996.

Men om någon kan sägas personifiera SVT-juldramat är det en annan svensk gigant: Selma Lagerlöf. Hon har skrivit både "Kejsarn av Portugallien" och "Jerusalem" (1997) och är huvudperson i årets juldrama, "Selma", som handlar om två dagar i författarinnans liv.

Faktum är att juldramat blev en institution för SVT först efter att det blivit det för publiken. Stefan Baron, programchef för SVT Drama i Stockholm, säger att det är på senare år som företaget börjat tala om juldramer:

Framtiden är ljus

Nu ska SVT spara pengar och många talar om en kris för det svenska tv-dramat. Reaktionerna på "August" och "Snapphanar" kunde vara ett dåligt tecken för framtida julsatsningar. Men flera SVT-personer som TT Spektra varit i kontakt med säger att just juldramat kommer att vara en prioriterad verksamhet även framöver.

Mer läsning

Annons