Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julbocken i lågor

Annons

Ännu ett år har den stora julbocken i Gävle gått ett för tidigt öde till mötes. Natten mot lördagen brann den ner. Bara skelettet blev kvar.

Flera maskerade personer ska ha tänt eld på halmbocken vid fyratiden och sedan sprungit därifrån. Polisen har beslagtagit föremål på platsen och inlett en förundersökning om grov skadegörelse.

Vi stod en kilometer bort när vi såg en stor fackla - bocken brinner. Sedan brann den upp på några minuter, berättar ett vittne för TT.

Maria Nässert, talesperson för bockkommittén i Gävle, är bedrövad och arg.

Vi är jätteledsna för att man inte kan låta den vara. Det ska vara en halmbock på Slottstorget. Så är det, säger hon bestämt.

Årets bock hade enligt Nässert fått både bevakning och flamskyddsmedel för att försöka omöjliggöra attentat.

Men skydd är ju ingen garanti för att den inte kan brinna, säger hon.

På den numera nerbrunna bockens twitterkonto berättas om en "ständig kamp mot pyromaner". Därefter kommer en sista hälsning: "Jag är så ledsen mina vänner att jag behöver lämna er nu! Tack för den här tiden! Sköt om er och ha en God jul och ett gott nytt år!".

Fakta: Julbocken
Julbocken i Gävle byggdes för första gången upp 1966, men eldhärjades redan premiäråret, då den brann vid tolvslaget på nyårsafton. Sedan dess har bocken brunnit minst 24 gånger.
1985 hamnade bocken i Guinness rekordbok, tre år senare blev den spelobjekt på engelska oddslistor.
2001 satte en 51-årig amerikansk turist eld på den. Han fick senare en månads fängelse och dömdes att betala 100 000 kronor i skadestånd. Mannen försvarade sig med att han trott sig ha deltagit i en laglig folklig tradition.
Senaste året som bocken klarade sig var 2010. Samma år erbjöd två okända män vakten 50 000 kronor för att lämna Gävles stolthet en stund. Deras plan var att kidnappa bocken med hjälp av helikopter och föra den till Stureplan i Stockholm.
Höjd vid hornen: 13 meter.
Vikt: 3,6 ton.
Källa: Bockkommittén (TT)

Mer läsning

Annons