Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jul och nyår – likadant varje år...

Örnsköldsvik

Det är likadant varje år sa en man och jag överensstämmande på Storgatan. Julen är en högtid mest för barnen att gå fram och ta emot ett paket av tomten. Man ser hur deras ögon glittrar som stjärnor på himlen.

Inne i varuhusen är det högsta växeln, man får minsann passa sig så man inte blir golvad. Vagnar till brädden fyllda med mat så man tänker att nu står akuten beredd för inkommande gallstensanfall.

Hur väl minns man inte julen ute på landet, en frid hade lagt sig och doften av julgranen. Den bekväme håller sig med plastgran förvisso behändigt klädd och klar bara att ta ut den varje år. Men nog tyckte jag att det var roligt att fara uti skogen och hugga en julgran, inte minst kunde man upptäcka saker.

Plötsligt står där en räv som lyckligtvis inte var någon skabbräv. Den tittade några sekunder på mig för att sedan som ett rött streck fara genom skogen.

Öppen spisbrasa som knastrade skönt, den speciellt huggna julveden som det skulle vara denna julkväll. Tomten bankar på dörren och frågar med sin förställda röst vem som nu döljer sig innanför masken.

När alla har fått sina klappar går han vidare ut i den vita snön och drivor. Det kommer att bli allt mer sällsynt när skrämmande rapporter vittnar hur vår jord värms upp varje år. Kan vi få stopp på det här, vad säger vetenskapen? Kommersen i varuhusen, folket är lika jäktad varje år och nära och kära återser varandra för att fira en fröjdefull jul.

Nyårsklockan på Skansen Alfred Tennyson dikt som alltid läses utantill.

Man önskar varandra ett gott nytt år med förhoppningar om fred på jorden och att fattigdom utrotas. Än ter den sig som en dröm som man hoppas slår in.

Den man jag samtalade med på Storgatan och jag skildes åt och vi önskade varandra ett gott nytt år och god fortsättning – vad det nya året nu kan ha i sitt sköte.

Nils-Åke Eklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel