Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jul ger fettpropp i rören

/

Kombinationen fett och kyla orsakar många stopp i avloppen i juletid. Feta matrester hör hemma i avfallet – inte i vasken, manar branschfolk.

Annons

– Vår avloppsakut hade betydligt fler jobb än vanligt på juldagen. Det är mycket fetter som sätter sig i rören, säger Angela Lindqvist på företaget Rörjouren i Malmö.
Danmarks Radio rapporterar att fettklumpar stora som handbollar stör driften på avloppsreningsverket i Roskilde. Driftassistent Torben Larsen säger till radion att orsaken är rester från tillagningen av danska julläckerheter som fläskestek och stekta änder.
Fettproblem finns även i svenska avloppsanläggningar, där fett kan sätta sig i pumpar och galler och även bidra till läckor. Mycket tyder på att sådana störningar ökat under 2000-talet i takt med att konsumtionen av oljor och frityrfetter fördubblats, enligt Jordbruksverket.
– I alla fall uppmärksammas problemen mer, säger Godecke-Tobias Blecken, forskare vid Luleå tekniska universitet.
Reningsverken har också maningar om rätt fetthantering på sina hemsidor: Gryaab i Göteborg: "Matolja, smör och annat fett hör inte hemma i avloppet". VA Syd i Malmö: "Rester av stekfett och matolja kastas i soporna". Stockholm Vatten: "Bästa sättet att använda skinkspad är att göra dopp i grytan."

Fakta: Fettvett i köket
Slå aldrig ut fett i vasken eller toaletten.Torka alltid ur stekpannan med papper före diskningen.Häll av flytande fett, till exempel frityrolja, i en plastburk eller en tom mjölkkartong.Sådana behållare med flytande fett kan lämnas som brännbart avfall.Fett i fast form och fettindränkta hushållspapper kan ingå i det komposterbara avfallet.
Källor: Fler reningsverks hemsidor (TT)

Mer läsning

Annons