Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileum med världssaxofonisten

Världssaxofonisten Dick Oatts har varit en musikalisk mentor för länets storband High Coast Jazz Orchestra ända sedan starten för 20 år sedan. Han och världens kanske främste jazztrumpetare Tom Harrell är solister på High Coast Jazz Orchestras jubileumskonserter i Örnsköldsvik och Härnösand.

– Det började när jag spelade med Stockholm Jazz Orchestra. Fredrik Norén frågade om jag var intresserad av att spela med ett nytt storband.

Saxofonisten Dick Oatts är sedan många år en av de främsta jazzinstrumentalisterna i världen.

– Man tycker ibland att han borde säga det själv, men det är väl ett kännetecken för de riktigt stora musikerna, att de talar om andra musikerna än sig själva, säger Hans Bergfors.

Trumpetaren Hans Bergfors var drivande kraft bakom High Coast Jazz Orchestra. Tanken var ett storband för länet och så blev det också. Under åren har det blivit många konserter. Dick Oatts har varit gästsolist på många av de konserterna.

– Att spela med High Coast Jazz Orchestra är en chans för mig att möta musiker och spela framför publik i mindre städer och att spela med storband, oavsett om det är Winnipeg Jazz Orchestra eller Des Moins Big Band, är my college, my university, jag känner att jag är med människor som verkligen älskar musiken.

Dick Oatts har samma passion för musik, oavsett om det är amatörer eller proffs som spelar den, som storbandsledaren Thad Jones. Dick Oatts var också saxofonist i Thad Jones/Mel Lewis Big Band. Thad Jones/Mel Lewis Big Band spelade när Härnösands Teater invigdes, med Dick Oatts i bandet.

Thad Jones och Mel Lewis splittrades men storbandet fortsatte som Mel Lewis Big Band. Mel Lewis Big Band spelade också på Härnösands Teater, även då med Dick Oatts i bandet. Thad Jones var ledare för Kramfors Big Band under en intensiv vecka 1983.

– Och jag var med i Kramfors Big Band den gången, säger Hans Bergfors med ett stort leende.

Dick Oatts är ännu mer förväntansfull än vanligt inför den här konserten. Den andre solisten är den amerikanske trumpetaren Tom Harrell. Han fick de amerikanska jazzjournalisters pris 2010, 2011, 2012, 2013 och anses av många som världens kanske främste trumpetare.

– Han är helt otrolig! Att få spela bredvid Tom Harrell...det blir ett äventyr för jazzpubliken att få höra Tom Harrell, säger Dick Oatts.

High Coast Jazz Orchestra med Dick Oatts och Tom Harrell spelar på Folkan i Örnsköldsvik på fredag kväll och på Härnösands Teater på söndag.