Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordskredsseger för Bachelet

Annons

Socialisten Michelle Bachelet återerövrar presidentposten i Chile efter en klar seger i den andra omgången av presidentvalet, med löfte att minska gapet mellan rika och fattiga.

Chile, nu är tiden äntligen inne att genomföra förändringarna, sade hon till jublande anhängare i Santiago när resultatet tillkännagivits.

Den 62-åriga Bachelet efterträder den 11 mars konservative Sebastián Piñera på posten som hon själv innehade 2006-2010. Med drygt 62 procent av rösterna besegrade klart hon sin konservativa rival Evelyn Matthei. Bachelets röstsiffra är den högsta som någon presidentkandidat uppnått sedan Chile återgick till demokratiska val 1989.

När Bachelet återvänder till makten är det med löfte om större social rättvisa i landet med Latinamerikas högsta BNP per invånare. Hon har föreslagit skattehöjningar motsvarande 54 miljarder kronor som bland annat ska satsas på utbildning. Hon planerar också att reformera konstitutionen, ett arv från Pinochet-tiden.

Att legalisera aborter och börja diskutera samkönade äktenskap är andra punkter på Bachelets dagordning, i linje med den våg av socialliberalism som sveper över den tidigare så konservativa regionen.

Nästan hela södra Sydamerika kommer nu att styras av kvinnor. I Argentina regerar president Cristina Fernández de Kirchner och i Brasilien president Dilma Rousseff.

Mer läsning

Annons