Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordens undergång nära – igen

/

Vi människor ledsnar aldrig på undergångsmyter.
Redan den 21 december är det åter dags för en profetia att gå i uppfyllelse.
Då upphör mayaindianernas kalender, vilket många tolkar som ett tecken på världens slut.

Annons

Visserligen är sannolikheten för att detta ska ske lika med noll – åtminstone rent statistiskt. Jordens undergång har förutspåtts tusentals gånger sedan romarrikets dagar, utan att något har hänt.

Men det har inte hindrat människor från att tro på spådomarna. "Den här gången är det på riktigt!".

– Suget efter undergången har alltid funnits, i alla kulturer. Det tycks ligga medfött i vårt psyke, säger Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.

– Mayaindianerna är ju också lite mystiska och spännande. "Kanske de visste något som vi inte vet", tänker folk. Det finns en viss romantik i det hela.

Intresset yttrar sig på flera sätt. Minst två katastroffilmer på temat har redan gjorts i Hollywood och nu kan speciella "undergångsresor" beställas, där turisterna erbjuds några dagars vistelse på lyxhotell i mayaindianernas ursprungliga hemtrakter i Guatemala, i väntan på det ödesdigra datumet.

Andra tycks ta alltihop på blodigt allvar. I USA har konstruktionen av underjordiska skyddsrum tagit fart under året, och rymdstyrelsen Nasa har fått tusentals brev från oroliga människor som vill veta vad de ska göra. En kvinna i Danmark frågade förtvivlat om hon borde ta livet av sig.

Det har inte hjälpt att forskare påpekat att talet om en enda mayakalender är fel. Den som upphör 21 december omfattar bara en tidscykel, och skulle direkt ha ersatts av en ny kalender om kulturen fortfarande funnits kvar.

– För vissa kan det vara svårt att mentalt greppa hur människor kan tro på sådana här myter på allvar. Men det finns inbyggt i de flesta kulturer ett tänkande som går ut på att vi har syndat och ska straffas, säger Svante Nordin.

En fullständig lista på att undergångsprofetior i historien skulle bli mycket lång, men några är mer kända än andra. Den kristna sekten Jehovas vittnen har, efter noggranna studier av den heliga skrift, förutspått världens ände minst sju gånger – 1874, 1914, 1918, 1920, 1925, 1941 och 1975.

Går vi längre tillbaka i tiden kan vi se att kristna auktoriteter, inklusive åtminstone två av påvarna i Rom, från och till förutspådde det definitiva slutet vid flera tillfällen varje århundrade, från slutet av 700-talet till början av 1500-talet.

Sedan tog det fart ordentligt. Efter renässansen kom profetiorna allt tätare. Även Martin Luther trodde på ett snart slut som han tippade skulle inträffa år 1600.

I vår egen vetenskapligt upplysta tid har undergångsförutsägelserna kommit ännu tätare och numera trillar larmen in flera gånger per år.

Ibland slutar det hela i tragedi. Samtliga 39 medlemmar av en sekt kallad Heavens Gate begick kollektivt självmord i San Diego i mars 1997, sedan ledaren Marshall Applewhite övertygat dem om att jorden snart skulle förstöras, och att det enda sättet att överleva var att lämna "det jordiska skalet" för att på så vis "transformeras" till ett rymdskepp som färdades intill kometen Hale-Bopp.

En annan uppmärksammad händelse ägde rum 1995 i Japan då domedagssekten Aum Shinrikyo släppte ut giftgasen sarin i Tokyos tunnelbana. Orsaken är fortfarande oklar men var på något vis kopplad till sektledaren Shoko Asaharas övertygelse om att Armageddon skulle inträffa 1997. Tretton människor dog vid utsläppet.

– Ibland kan det bli väldigt extremt. Men det finns mer plausibla och moderna varianter på samma undergångstema, exempelvis millenniebuggen. Även i klimatdebatten finns syndaflodstänkandet. De bygger på samma behov, säger Svante Nordin.

Mer läsning

Annons