Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jorden tål inte fler klimatrekord

I skymundan av brittiska valet, jordbävningarna i Nepal och Putins militärparad i Moskva kom en skakande nyhet i förra veckan. För första gången på fyra miljoner år är koldioxidhalten i atmosfären över 400 miljondelar (PPM), rapporterade den amerikanska myndigheten NOOA.

Nyheten passerade närmast obemärkt förbi. Inte så konstigt, med tanke på att klimatförändringarna sker så långsamt att nyhetsvärdet är svårt att uppskatta. Men brittiska The Guardian har gjort det, och chefredaktören Alan Rusbridger har slagit fast att klimathotet är ”den största storyn i världen”.

Tidningen har medvetet satsat på att följa forskningen och hålla läsarna uppdatera. The Guardian har tagit ställning och deltar aktivt i kampanjen ”Keep it in the ground”, som går ut på att inga mer fossila bränslen ska plockas upp ur jorden. Medieföretaget har ”divesterat” (tagit ut) sina pengar i fossila bolag och ökat pressen på andra att sluta satsa på kol och olja.

Nyheten om den rekordhöga koldioxidhalten har följts av andra rekord. 2014 var det varmaste året sedan mätningarna startade 1880. Nio av de varmaste åren har uppmätts under 2000-talet. Mänsklig aktivitet ligger bakom de allt högre temperaturerna, som resulterar i våldsammare väder, med fler skyfall och värre torkperioder.

– Vi håller på att skapa ett förhistoriskt klimat, med enorma och möjligen katastrofala risker för mänskliga samhällen, säger Bob Ward, chef för klimatforskningen vid Grantham-institutet vid London School of Economics till TT.

97 procent av världens klimatforskare är överens om att det är industrialiseringen och förbränningen av fossila bränslen som höjer den globala temperaturen. Det borde få politikerna att inse att det är allvar, särskilt som de ska samlas till ett nytt klimattoppmöte i Paris i höst.

Men det gör de tyvärr inte. Obama-administrationen godkände i veckan energijätten Shells prospekteringsplan för att borra efter olja i arktiska Tjuktjerhavet utanför Alaskas kust. Det är ett huvudlöst beslut när Arktis isar minskar med hundratals kvadratkilometer varje år.

Vad innebär det att koldioxidhalten stiger över 400 PPM? Ja, det är alldeles för högt för att nå målet att begränsa temperaturhöjningen till två grader fram till sekelskiftet. Risken är stor att vi har passerat en tröskel och att utvecklingen accelererar med ödesdigra effekter för klotet och alla dess invånare.

Jorden har upplevt fem massutrotningar sedan Big Bang.

Med tanke på att antalet utrotade djur- och växtarter ökar snabbt kan vi vara på väg mot en sjätte, menar bland andra Nobelpristagaren Paul Crutzen. En utrotning skapad av människor, trots att vi sitter med all önskvärd kunskap och medel för att bryta utvecklingen.

Ju längre vi väntar desto svårare blir det. Trendbrottet måste komma i år i Paris.