Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jorden nära en kollaps – äldre får skämmas för nästa generation

Trots att tiotals miljoner människor världen över arbetar på olika sätt för en bättre värld så närmar vi oss ändå allt snabbare en global kollaps. Minskad jordbruksmark, klimatförändringar, vattenbrist, fattigdoms- och välfärdssjukdomar, energibrist, social orättvisa och hundratals andra samhällsproblem tornar upp sig till en supertornado. Massor av filmer, böcker, artiklar och nyhetsreportage skildrar denna apokalyptiska planet. Ändå tycks vi människor inte förstå att det handlar om oss. Förnekelse är en stark försvarsmekanism för överlevnad, men utgör också en farlig instinkt som låter oss förgöras utan reflektion.

Läs även: Det sjätte massutdöendet är enbart människans fel

Vad behövs då för att vända utvecklingen? Kanske kan en inspirerande och realistisk berättelse om ett välfungerande framtidssamhälle väcka medborgare och politiker. Jag anser att man bör utlysa en tävling bland gymnasieelever och universitetsstuderande med detta mål. Här finns säkert hög potential för många intressanta förslag som kan gynna både Sverige och andra länder. Det är ju trots allt ungdomarna som skall ärva planeten. I så fall bör de få en utförlig och ärlig beskrivning av nuläget, även om det innebär att vi äldre får skämmas över vår otillräcklighet.

Christer Nylander

Lund

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel