Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jordbrukare, lärare och civilekonom: Irene bytte bana helt och satsar på strumpor

Björna har blivit metropol för strumptillverkning i Ångermanland.
Orsaken stavas slumpen.
– Det är som med allt annat jag har varit med om, det handlar om tillfälligheter, säger strumpfabrikören Irene Svedberg.

Irene Svedberg från Movattnet, ungefär mitt på hållet mellan Hemling och Långviksmon i norra Ångermanland, har ett cv som inte går av för hackor. Hon har jobbat som jordbrukare och utbildat sig till både lärare och civilekonom – och kan till detta nu också lägga till fabrikör i strumpbranschen.

– Min man och jag har sommarhus i Norrfällsviken. När vi fick höra att maskiner för strumptillverkning fanns till salu i Mjällom, då såg jag möjligheten, säger hon.

– Paret som hade haft strumptillverkning hade fått andra jobb och huset med maskinerna skulle säljas. Det var egentligen så allt började, säger Irene Svedberg.

Ungefär samma sak var det med nuvarande lokaler i Björna, bara ett stenkast från Coop.

– När järnhandeln här stängde köpte min man och jag lokalen. Där håller vi till nu, även om 600 kvadrat är i största laget. Vi skulle gärna se att någon fler flyttade in här, säger hon.

Irene och maken Mats Svedberg, som numer har pensionsåldern inne, berättar att åldern egentligen inte har någon betydelse när det gäller företagande.

– Jag tror att det är lättare när man är lite äldre. Många tror nog att man kan tjäna pengar direkt första dagen, men så är det inte alltid. Det är inga snabba pengar det handlar om när det gäller strumpor, säger Irene Svedberg.

– Målet när jag började var att ägna ett år till att lära mig. Samtidigt har jag hela tiden haft jobb, säger hon och tänker på den där ordern på ettusen par strumpor, som verkligen var kämpig att få fram.

Läs även: Handarbetsgruppen i Björna – hit är bara kvinnor välkomna

– Efter mycket maskinkrångel vände jag mig till slut till dem vi hade köpt maskinerna av. Det visade sig att det inte var maskinens fel, det räckte med att spola om nystan, säger hon och ler.

Båda tycker också att de har hittat perfekta lokaler för sina sex italienska strumpmaskiner.

– Björna har faktiskt ett perfekt läge. Byggnaden ser vi som en investering, inte en kostnad, säger hon.

Mats Svedberg berättar att han är pensionär och att han mest hjälper till i företaget när frun kallar, speciellt när någon av maskinerna krånglar.

– Men man lär sig. Inte minst kan man titta på en annan maskin som fungerar.

Det går inte fort att sticka en strumpa. Går det bra handlar det om fem, eller sex par i timmen per maskin.

Till det hör sedan att strumporna ska sys, vändas, tvättas, tumlas och torkas.

– Och en del ska det även stickas dekor på.

– Det som tar mest tid är efterarbetet, säger Irene Svedberg.

Läs även: Mexikanen jagades av knarkkartell – nu bor han i Björna

Sammanlagt har strumpfabrikören med make investerat ungefär 1,5 miljoner kronor i lokaler och maskiner.

– Huset var ju tomt och maskinerna fanns till salu i Mjällom, säger Irene Svedberg och tillägger att man nu även har investerat i bergvärme i lokalerna.

När det gäller att tillverka strumpor, eller sockar som Irene Svedberg säger, finns det inte många konkurrenter i Sverige. En del av dem som finns gör dock inte riktigt allt själva, eftersom bearbetning sker utomlands.

Paret Svedberg har hittills även besökt några mässor och berättar att det sammantaget går bättre och bättre för varje dag som går. I planen ingår även marknadsföring och att nå ut mer.

– Målet är att tillverka 100 par strumpor per dag, men det har vi inte klarat än. Att färdigställa helt tar tid, inte minst även pressningen, säger Irene Svedberg.

På frågan om hur länge de tänker fortsätta med tillverkningen svarar strumpfabrikören att "på sikt hoppas vi förstås att någon ska ta över".

Någon pension fullt ut den närmaste tiden ser det inte ut att bli för strumpfabrikörerna i Björna.

■■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.