Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönsson på jakt i västerled

Annons

I Kuusamo blev Emil Jönsson bäste svensk trots fall i specialgrenen.

I Kanada får skidstjärnan flera chanser att visa sina kvalitéer - både i sprint och som distansåkare.

När världscupen i längdskidor drar till Kanada väntar fem tävlingar på nio dagar. Sverigegänget anförs av Emil Jönsson som har två individuella sprintlopp och en sprintstafett att se fram mot - samt ett distanslopp.

När masstartsloppet över 15 kilometer klassisk åkning avgörs i Canmore den 13 december står Jönsson på startlinjen.

Jag ser det mer som träning att få lite längre lopp. Men i Kuusamo gick det ju bra (13:e tid i jaktstarten på samma distans). Så om form och skidor känns bra är det ett lopp jag siktar lite på, säger Jönsson i telefon till TT.

Sprint på sprint

Men första väntar sprintstafett och individuell sprint i fristil i Quebec fredag och lördag.

Jag vill gärna vinna, men jag vet inte om jag kommer göra det. Det är helt nya förutsättningar, ett citylopp, en platt och kurvig historia. Jag tycker mer om tuffa banor, säger Jönsson.

Till skillnad mot distansåkarna så är alla sprintstjärnor på plats i Kanada, eftersom det är sprint även i Canmore nästa helg.

Ja, det blir inga lätta tävlingar. Och vi har ju flera yngre åkare med, för dem är det viktigt att åka bra för att slå sig in i VM-laget, säger Jönsson. Teamsprinten går också i fristil, som i VM, men man ska veta att det är långt dit och att det här är en speciell bana. VM-banan är en rejält tuff bana, riktigt kuperad, så egentligen har tävlingarna inte med varandra att göra.

Testa par

För förbundskapten Lars Öberg blir sprintstafetten ändå ett av få tillfällen att testa konstellationer. Sannolikt blir det Jönsson och Teodor Peterson i förstalaget på fredagen.

Längdlandslaget är spritt över världen denna december. Medan 13 sprintåkare är i Quebec ligger sju distansåkare på läger i Silver Star längre västerut i Kanada. Alla samlas sedan för de tre tävlingarna i Canmore nästa vecka.

Tre av distansåkarna, Marcus Hellner, Daniel Richardsson och Emma Wikén, åkte dock till Alperna på torsdagen för ett två veckor långt höghöjdsläger. Dit ansluter även Charlotte Kalla efter helgen då hon ska tävla i Sverigecupen i Piteå.

Mer läsning

Annons