Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jons gin världsbäst

Hernö gin prisas av branschen. Vd:n rörd men inte skakad.

Typisk engelsk spritdryck smaksatt med enbär? Svaret är gin.

Det finns en svensk variant också med touch av Norrland - spetsad med lingon, koriander och citron.

På onsdagen fick Jon Hillgren, 33, från lilla Dala utanför Härnösands ett av ginvärldens finaste priser för sin skapelse.

– Jag är både rörd och oerhört glad förstås, säger Jon efter utnämningen i London.

Gin Grand Master är något ginvärldens motsvarighet till filmens Oscar, förklarar han själv. Mest är det kända varumärken som föräras denna utmärkelse. Förra året vann Citadelle, de två åren innan Beefeater. Att ett förhållandevis litet destilleri som Hernö Artisan Gin blir nominerad hör inte till vanligheterna.

– Vår ambition har varit att skapa ett gin som står sig mot de bästa i världen. Att vi skulle få ett kvitto på det så fort hade vi nog inte räknat med, säger Jon.

Det fanns en och annan som skakade på huvudet när Jon Hillgren bestämde sig för att tillverka gin på egen hand för några år sedan. Få, utanför den egna vänkretsen, trodde på den lilla uppstickaren i Dala utanför Härnösand.

Sagan började redan långt innan dess i London för 15 år sedan. 18 år gammal hade Jon fått jobb som bartender på en pub i den myllrande storstaden. Det var där intresset för gin väcktes på allvar.

– Jag insåg att gin var så mycket mer än dry martini och gin & tonic, berättar han.

Jon började smida planer på ett eget bränneri hemma på gården i Dala. Myndigheterna gav klartecken. Och när den handslagna kopparpannan, som klarar att producera 250 liter gin per dygn, anlände i fjol sommar kunde produktionen starta i liten skala.

Den karakteristiska doften av enbär möter oss redan när vi kliver över tröskeln till det nybyggda bränneriet.

I dagarna är det bra precis ett år sedan den första flaskan Hernö artisan Gin släpptes. Sedan dess har sortimentet utökats med ytterligare tre sorters gin. Det lilla gårdsbränneriets gin har rönt intresse över hela världen och går nu att köpa, förutom i Sverige i England, Portugal, Belgien och Schweiz.

Verksamheten har gått så bra att Jon Hillgren sagt upp sig från sitt ordinarie jobb för att jobba heltid med att tillverka gin. I framtidsvisionen finns också rekrytering av personal, utöver vänner och familj som redan är engagerade i projektet.

– Vi säljer bäst av alla gin i Systembolagets beställningssortiment för hela landet. I år kommer vi att producera runt 10 000 flaskor gin, men redan nästa år räknar vi med att dubbla produktionen, säger Jon.

Den norrländska touchen får man till genom att tillsätta lingon plockade i närområdet tillsammans med de andra kryddorna som ger drycken dess speciella karaktär.

– Vi har prövat oss fram. Den här veckan lanserade vi Hernö Blackcurrant som skapats med vår gin, svarta vinbär från Undrom och honung från MittBi, en helt ångermanlänsk produkt. I februari släppte vi i Sverige världens första gin lagrad på fat gjorda av enträ, Hernö Juniper Cask Gin, 47 procent, berättar Jon.

Hur dricker du själv helst gin?

– Rent eller med ett stänk tonic för att framhäva smaken, säger Jon.