Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonny Dahlgren: Ebbas sköna JVM-guld räddade mig från våtdräkten

Om inte Ebba Andersson tog medalj på JVM i Rumänien lovade jag skidklubbens ordförande Mia Karlsson att anmäla mig till Sollefteåtrippeln.

Ni vet kraftprovet på cykel–simning–löpning under ett veckoslut i samband med Nipyran i Sollefteå.

För att verkligen stå för det skrev jag om det i min årskrönika för 2015 för ett par månader sedan – så det finns många vittnen om man säger så.

Men jag var egentligen aldrig orolig. Varken över att Ebba inte skulle fixa medaljen till mig – förlåt till sig – eller att jag skulle behöva köpa en våtdräkt för att simma i ett förmodat iskallt vatten i Ångermanälven.

Ebba gjorde det förstås och som hon gjorde det.

Hon fullkomligt krossade alla norskor, ryskor, tyskor i fältet och överdragskläderna satt redan på Ebba när närmaste konkurrenter gick i mål.

Hon vann med en marginal på 29 sekunder. Jo, ni läste rätt, 29 sekunder i ett lopp där alla av världens bästa juniorer var med. Ebba Andersson gjorde ett monsterlopp när det gällde som mest i detta JVM. För det här var sista chansen att ta en individuell medalj i JVM 2016 eftersom det bara återstår en stafett för våra unga skidstjärnor.

Jag har följt Ebba i ganska många år nu och det syntes tidigt att det här var någonting utöver det vanliga. Hon stack ut ur mängden. Hon är guldkornet vi inte sett (snö)röken av i det här distriktet sedan Billan Östlund tackade för sig.

Vem minns inte debuten i världscupen i Östersund för ett år sedan där jag själv hade förmånen att få vara på plats och berätta om skidlöftet från Sollefteå som gjorde sådana avtryck att det gav eko direkt ute i skidvärlden.

Ebba, 17 år då, körde in på en 16:e plats i ett lopp där världens bästa seniorer, alla formtoppade inför VM i Falun som väntade efteråt, var med och krigade i spåren.

I vinter har hon fortsatt med att plocka medalj i Skandinaviska Cupen och på SM nyligen i Piteå tog Ebba sina två första SM-medaljer bland seniorer.

Nu har hon ett JVM-guld på sitt CV också och den här sagan om Ebba Andersson kommer det att skrivas länge om. Resan har bara börjat.

Jag vill också lyfta fram ett annat ess från Sollefteå Skidor som slog till på JVM tidigare i veckan. Det är Jenny Solin som i mina ögon svarade för en jätteknall när hon vann brons på sprinten. Att Jenny har kapacitet, det vet vi. Men att hon presterar på den här nivån under en säsong där hon i stort sett inte gjorde en enda tävling före jul på grund av en efterhängsen skada, det är för mig en stor överraskning. Och det är banne mig bragdstämpel över det också.

Det är inte alls omöjligt att Sollefteåduon får med sig ytterligare en medalj hem. För jag utgår ifrån att båda finns med i Sveriges lag som kör stafetten under fredagen.

Den här kommentaren avrundar min sista dag på sportredaktionen.

Ett bättre slut än Ebbas JVM–guld kunde jag inte drömma om.

Det är som saga det också.

Läs också: Ebba Andersson vann JVM-guld

Läs också: Billan Östlunds glädjerus efter guldet – och tips till Ebba Andersson: "Det är kanske det viktigaste

Läs också: Tränarens tips: Ebba vinner med 28 sekunder