Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonna Jinton öppnar galleri i Grundtjärn

Hon lämnade storstaden för ett liv nära naturen. Hon driver en prisbelönt blogg och har startat egen smyckestillverkning.
Nu öppnar Jonna Jinton ett eget galleri hemma i Grundtjärn.

Vägen till Grundtjärn följer tätt intill landskapets konturer. Från avfarten vid Flintabaren i Näsåker tar den ordentlig sats upp mot fjället och stryker tätt intill Karvsjöns och Storsjöns stränder.

De höstgula vassruggarna frasar i vinden och sommarstugorna står igenbommade och tysta. En ensam tjäderhona struttar med uppsträckt hals längsmed vägrenen; när den ensamma bilen saktar in tar hon det säkra före det osäkra och flaxar in bland de höga granarna.

Vid 21 års ålder övergav Jonna Jinton det hektiska livet i Göteborgs innerstad. I stället slog hon ned bopålarna så långt ut i den norrländska glesbygden man kan komma.

I Grundtjärn ryker det ur flera skorstenar. En traktor mullrar fram på en lägda och vid byvägen visar en oval liten skylt var man ska svänga in.

"Galleri" står det, skrivet med sirliga vita bokstäver.

– Jag har alltid drömt om att ställa ut på ett riktigt galleri – men eftersom det inte har hänt så får jag väl bygga ett själv, säger Jonna Jinton.

Men det var en hel del annat som behövde ordnas först. Efter första året i Grundtjärn lämnade hon den gamla skolan och flyttade till det lilla röda grannhuset.

– Men det var mycket fixande här också. Jag hade bara en vedspis i början, säger hon och skrattar.

– Först nu, efter tre år, har det blivit så tillfixat att man kunde fundera på ett galleri.

Ett av rummen uppläts till ändamålet och tillsammans med mamma Anita började Jonna måla, snickra och skruva. Parallellt arbetade de båda med sin konst – Jonna Jinton med foton, silver, målningar och digital konst, Anita Jinton med silversmide.

– Mamma gör de lite tyngre grejorna, hon har mer tålamod än jag när det gäller silver, säger Jonna.

Trots att galleriet är ganska litet är det uppbyggt med känsla för harmoni och balans. Jonnas stora bilder accentueras av små montrar blänkande av silver och kristall; Nordkristall heter också smyckesföretaget. Små ljusträd, stenar, porlande vatten och grenar får vara rogivande rekvisita.

Keltiska slingor i hamrat silver möter poetiska naturskildringar i mjuka färger; fågelflockar lyfter tyst över dimhöljda skogar, svarta stenar svävar i perfekt balans över spegelblankt vatten.

– Att starta ett galleri i Grundtjärn är mot alla odds. Men ska man bara tänka på vad som känns omöjligt kommer man aldrig att få något gjort, säger Jonna Jinton.

– Man måste våga följa sina drömmar. Jag vet att det finns många fler än jag som längtar efter ett liv nära naturen. Det handlar bara om att våga ta steget.