Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John spånar på nästa bok

2011 har varit ett händelserikt år i John Chrispinssons liv. I höstas kom hans fjärde bok och dessutom har han belönats med två priser för sina gärningar inom det historiska berättandet.

– Jag blev verkligen jätteglad för dem. Att som journalist bli accepterad av den akademiska världen är inte självklart, säger han.

Att priserna är välförtjänta finns det knappast något tvivel om. I John Chrispinssons fjärde bok, Den glömda historien – om svenska öden och äventyr i öster under tusen år, har han borrat sig ner i tiden då Finska viken fortfarande ansågs vara en viktig del av Sverige, en period som faktiskt sträckte sig ända in på 1900-talet. I dag är detta en historia som fallit ur vårt minne, vilket John gärna vill råda bot på. Inte minst av den enkla anledningen att det är en spännande berättelse. En annan är att vi genom historien faktiskt har en möjlighet att förstå vår egen samtid – varför den ser ut som den gör och varför människor agerar på vissa sätt.

– Om jag kan förmedla det är jag väldigt glad.

Som exempel tar John den arabiska våren och demonstrationerna på Tahirtorget i Kairo och att vi än så länge inte vet vilka händelser som kommer att vara avgörande för hur framtiden kommer att se ut.

– Det ser man först efter många, många år. När man förstår det blir man väldigt ödmjuk inför vad som händer i vår värld och vår nutid. Världen är komplex och samtidigt väldigt spännande.

Många är rätt dåligt bevandrade i historia. Vad tycker du om det?

– Det är bara sorgligt och väldigt bedrövligt. Jag förstår inte dem som kan säga de inte är intresserade av historien för att det handlar om dåtiden – inte nuet.

– Att människor är väldigt okunniga om sin historia tror jag är rent politiskt farligt och något som öppnar för populism. Då kommer det fram olika hittepå-historier och det tror jag är jättefarligt.

För egen del fortsätter han att kämpa för att fylla igen svenskens kunskapsluckor och har redan börjat spåna på vad nästa bok ska handla om. Dessutom har han fått uppdraget att introducera Svenska Akademiens årshögtid som sänds för första gången i tv.

Gör du inget annat än att jobba?

– Det är barnen och det är arbetet. Jag har ingen hobby, om det är det du menar. När folk frågar det blir jag skitsur, haha! För mig är det en hobby att tvätta kläder och att överleva.

LENA WREEDE

TT Spektra