Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John Åberg (S) om den hotade uteslutningen: "Extremt allvarligt för Socialdemokraterna"

John Åberg, socialdemokratisk landstingspolitiker från Sollefteå, ansåg sig inte kunna rösta som det övriga partiet. Nu är han ute i den politiska kylan på länsnivå.
– Det här är extremt allvarligt för Socialdemokraterna i länet, säger han.

Åberg har av distriktsstyrelsen med ordförande Eva Sonidsson i spetsen uppmanats att avgå. Hur det blir med den saken återstår att se.

– Jag kan inte ge något svar på den frågan idag. Det här är en väldigt allvarlig sak och jag måste fundera mer. Någon gång under nästa vecka borde jag ha kommit fram till ett ställningstagande, säger Åberg.

Läs också: Åberg petas från partiet.

John Åbergs beslut att gå emot det egna partiet i frågan om BB/Förlossningen på Sollefteå sjukhus bottnar i flera orsaker.

Han tycker att det är viktigt att frågan om bildandet av ett sammanhållet vårdområde bereds innan ett eventuellt beslut om utbudsförändringar vid Sollefteå sjukhus fattas.

– Den organisation som bildas för ett sammanhållet vårdområde bör ha mandat att behålla befintlig verksamhet inom ramen för sin ekonomi, säger han.

Läs också: My Larsson utesluts från partiets gruppmöten.

Åberg tycker också att den beräknade kostnadsminskningen av förslaget, 15 miljoner kronor, är alltför osäker och liten i förhållande till hur många människor som påverkas negativt.

– Av de risk- och konsekvensanalyser som är gjorda har vi bara fått ta del av sammanfattningar. Den här typen av sammanfattningar har tidigare visat sig vara både begränsade och vinklade där kritiska synpunkter från verksamheten inte tagits med, säger han.

Att slå sönder en, enligt John Åberg, väl fungerande verksamhet som i hög grad påverkar Ådalens och länets utvecklingsmöjligheter tycker Åberg är dumt om landstinget har ambitionen att överta det regionala utvecklingsansvaret från och med den 1 januari nästa år.

– Att avveckla akutsjukhusstrukturen är att försvåra framtida utbildningsmöjligheter för läkare och sjuksköterskor. Det leder i sin tur till ännu större rekryteringsproblem och ökade stafettkostnader, befarar Åberg.

Läs också: Sollefteåkritik mot brutna vallöften

Sammantaget ledde detta till att Åberg tog det ovanliga beslutet att gå emot sitt eget parti. Nu befinner han sig minst sagt i blåsväder.

– Det är ett väldigt ovanligt läge. Jag har aldrig varit med om det tidigare och inte ens hört talas om det. Det här är extremt allvarligt för socialdemokraterna i länet och jag hoppas att det inte spiller över på andra nivåer, säger han.

Distriktets partistyrelse har sagt att du lovat att rösta som partiet.

Det är inte sant. Vi antog ett internt regelverk inom landstingsgruppen för hur vi skulle agera. Men jag, Mikael Sjölund, Linnea Stenklyft och Åsa Sjödén reserverade oss mot beslutet om det regelverket, säger John Åberg.

John Åberg kan inte avsättas från Landstingsfullmäktige, där det avgörande beslutet fattas. Det mandatet är nämligen personligt. Däremot kan Socialdemokraterna utesluta Åberg ur fullmäktiges partigrupp. Något man redan gjort med My Larsson från Junsele när hon röstade emot förslaget att lägga ner den akuta ortopedin i Sollefteå.

Om Åberg finns med i slutet av månaden tar han ställning till nästa vecka.

■ ■ För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.