Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johanssons passning till spelarna inför avslutningen: "Vi har ett ansvar som Modoiter"

Andreas Johansson brukar vara rak och öppen med det mesta.
På väg mot kvalet blir det annorlunda.
– Jag kommer att vara mer återhållsam med informationen, säger Modotränaren.

Det är dagen efter kvällen före i Fjällräven Center. Modo Hockey har nyss tränat – det Modo Hockey som från nu har en enda sak att fokusera på.

Kvalet.

Vilka som nu än dyker upp där har Modo en grannlaga uppgift framför sig.

– Förra gången när jag var här hamnade vi i kvalet efter sista matchen på Hovet. Vi hade kunnat gå till slutspel den gången men fick kvala i stället. Då gick luften ur så det sjöng om det och det var svårt att fokusera dagen efteråt. Men jag tycker inte att det är så nu – killarna gör ett otroligt bra jobb och tränar bra i dag, säger Andreas Johansson.

Fokus dagen efter Växjömatchen låg på powerplay – nästan bara på powerplay.

Inte mindre än 40 minuter av träningen ägnades åt den spelformen.

Läs också: Modo klart för kval – så avgörs vilket lag som står för motståndet

Välbehövligt förstås för ett lag som varit uselt i den spelformen, men...

– Det berodde egentligen inte på att vi haft det jobbigt i powerplay, utan det handlade mer om att få dem att fokusera på någonting som ändå är kul, och alla fick vara med och göra det. Vi körde rött mott vitt. Det är inte alltid lätt att skapa en bra träning, speciellt när energinivån går ner, men jag tycker att det blev ganska bra.

... och så behöver ni träningen?

– Absolut. Och jag fick lite nya idéer så det var bra.

Efter matchen mot Växjö pratade du om att ägna tiden fram till kvalet åt att bygga upp laget. Har ni dåligt självförtroende?

– Vet du vad. Jag vet att det låter konstigt och jag hatar att förlora – jag mår så dåligt när jag förlorar att jag inte förstår det egentligen – men jag tycker att det här laget inte har dåligt självförtroende, säger Andreas Johansson och fortsätter:

– Vi har gjort så många bra matcher, så många bra prestationer. Jag tar med mig Frölundamatchen, jag tar med mig Linköping borta, jag tar med mig flera matcher som vi vunnit... Ett dåligt lag gör inte så många bra matcher mot så bra motstånd – och det är en styrka i gruppen.

Se också: Efter Andreas Johansson – experterna ser Ö-vikssonen som nästa Modotränare

Likväl ska självförtroendet byggas i sexton dagar framöver. Nedsläpp i kvalet sker den 20 mars i Fjällräven Center och Modo måste vara väl förberedda både fysiskt och mentalt.

– Genom att bygga på det vi vet att vi kan, visa det på video, träna på ett bra sätt – då får vi bra självförtroende. Det behövs bra träning, bra förberedelser, coacher som scoutar rätt och ger laget rätt uppgifter.

Två i praktiken helt betydelselösa matcher återstår i grundserien, först borta mot Karlskrona på lördagen och sedan hemma mot Örebro på tisdag.

Andreas Johansson tar inte lätt på dem.

– Det här är vår förberedelse för det som komma skall och det är viktigt att vi är fokuserade. Ingen ska åka och bara spela av matchen, det kommer jag inte att acceptera, säger Johansson och fortsätter:

– Vi har ett ansvar som Modoiter. När vi kliver ut på isen ska vi alltid göra vårt bästa, oavsett om vi möter Karlskrona eller New York Rangers. Det är ett ansvar man måste ha och det är någonting som jag tar väldigt allvarligt på.

Läs också: Hägglund: Titta, här är ett lag som vände motgång till framgång

På frågan vilka nycklar som Modo måste ha med sig in i matchserien blir Andreas Johansson plötsligt fåordig.

– Det är många saker, men jag kommer inte att spekulera om våra nycklar i media. Jag kommer att vara lite mer återhållsam med informationen nu. Vi vet vad vi behöver, det kommer vi att träna på – sedan är det ingen hokus pokus.

Vad gäller laget som kommer till spel mot Karlskrona är det flera frågetecken på förhand. Hur Modo formerar truppen avgörs först på lördagen. Bobby Butler saknades exempelvis på träningen på fredagen, liksom Noah Welch.

– Butler var lite risig, vi får se om han är spelbar. Det är nån hit och dit som jag funderar på och jag vill känna på det lite. Samtidigt som jag vill ha bästa laget kommer jag inte att göra någonting dumt.