Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johansson om nya Modo: "Vi är jävligt noga med vilka vi tar in"

Det har gått en dryg månad sedan Modo Hockey blev ett allsvenskt lag, Modosupportrarna klev in i en någon form av sorgeperiod, föreningen fick dra i svångremmen och nästan alla spelare packade trunkarna och drog.
Kvar blev Andreas Johansson – laddad inför en av sina största hockeyutmaningar någonsin.

Det som många först ville tro var ett elakt aprilskämt var på riktigt. Modo föll i den sjunde och avgörande kvalmatchen mot Leksand och Ångermanland i allmänhet och Örnsköldsvik i synnerhet var i chock.

Supportrar, spelare och ledare grät, styrelse och klubbledning fick över en natt kasta alla SHL-planer i papperskorgen, och då också stora SHL-stålar, och istället ta fram den lilla portmonnän och planera för allsvenskt spel.

Det är där vi är i dag. Jag träffar Andreas Johansson, nyss hemkommen till Örnsköldsvik efter ett par veckors semester i USA och Värmland, efter ett fyspass där man kunde räkna antalet Modospelare på båda händernas fingrar. Det blir ett samtal om den där fredagskvällen första april, men framförallt om en hockeyallsvensk framtid. Andreas var mer sugen på att prata nutid än dåtid och han börjar med ett blankt papper.

Har du hunnit rensa huvudet och landa efter degraderingen?

– Jo, det gick rätt fort. Det går alltid i vågor, det blir olika reaktioner, man hamnar i olika stadier och tankarna kommer över en i bland, men det är bara att gå vidare. De första dagarna handlade mest om att jag fokuserade på att stötta andra som hade det jobbigt, spelare och ledare.

– Det är svårt att ta på den känslan, besvikelsen. Jag var också besviken naturligtvis, men för mig blev det mer att åka runt och prata med killarna, att få en värdighet i det hela, att våga prata om det och inte gömma sig.

– Vi umgicks och träffades och pratade, pratade och pratade. Många behövde det och det var viktigt.

Hur var det i omklädningsrummet efter matchen?

– Det var en enorm tomhet. Det satt killar kvar med skridskorna på sig i tre timmar. Det var jobbigt för många och det var många känslor.

Hur minns du den sjunde matchen?

– Jag har aldrig i min karriär, som spelare eller ledare, varit med om att vi varit så överlägsna i en enskild match. Vi var inte en klass bättre, vi var tre klasser bättre. Men det var andra saker som spelade in.

Vad för saker?

– Leksand gör det jättebra och förlorar man i en serie i bäst av sju matcher är det bara så, men det fanns andra saker. Men man måste tro på det man gör. Men jag är ingen vän av bortförklaringar.

Tycker du att vissa vek ned sig?

– Jag vill inte peka finger åt någon. Jag har mina tankar, men vi är i det här tillsammans och jag har också ett ansvar.

Okej, nu blickar vi framåt. När bestämde du dig för att vara kvar som Modotränare?

– Det var inte jag som bestämde det. Men ledare och spelare ville ha mig kvar och när jag fick de signalerna var det en självklarhet att stanna. Jag sa till min agent att jag trivs så bra i Ö-vik, att det är en del av mitt hem och jag vil verkligen vara kvar.

– Jag kände också draget i stan, många var positiva och så kände jag också att det här kan bli riktigt kul.

Då det gäller laget, nu sitter du med ett blankt papper. Hur tror du lagbygget kommer att se ut?

– Vi var inne i en process och var långt framme då det gällde ett lagbygge för SHL. Men på något sätt som jag känner nu, när jag ser hur killarna tränar, hur de brinner för det här, det går jag i gång på och det på ett helt annat sätt än om vi varit kvar i SHL.

– Nu har vi killar som brinner för det här, som vill utvecklas, som vill ta ett steg till och som får chansen i en fin träningsmiljö. Nu får Modo en jävla chans att göra något bra.

Kommer de här spelarna att få samma träningsmöjligheter som ett SHL-lag, typ träningstider och träningstillfällen?

– Det enda som inte är detsamma är budgeten och det kommer att bli lite annorlunda med resor och så, men det är inga bekymmer. Då kommer man att bli en tajtare grupp. Vi kommer att träna på samma tider, träna på samma nivå som tidigare, men det kommer att bli mer utbildning då vi har ett yngre lag.

Vem får du som assisterande tränare? Fredrik Olausson?

– Det är inte klart än, men det känns positivt.

Hur kommer truppen att se ut? Är det många juniorer knackar på dörren?

– Några är med oss nu och kör, som Sellgren, Lyrenäs, Wahlgren, Öhman, Walfridsson, ja det är många. De har inga givna platser bara för att de är med och tränar, men de har fantastiska möjligheter att ta steget då de får möjlighet att träna ordentligt, precis som våra andra nyförvärv.

Är hockeyn lika rolig för dig, oavsett om det är SHL eller allsvenskan?

– Det är på ett annat sätt, det här är en ny utmaning. Det som är roligt nu är att vi får bygga en grund, komma ihop som ett lag, bygga ett spel och det kommer att vara en del "bumps on the road", men det är en fantastiskt spännande resa vi har framför oss. Den är precis lika intressant för mig som att försöka vinna ett SM-guld.

Kommer du att få lägga mycket tid på att skola de här nya, unga spelarna?

– Både och. Jag tror att den som gjort samma sak i 16-17 år är svårare att lära en som är på väg upp. Svårt att lära en gammal hund att sitta.

Okej, men får du något lag att jobba med?

– Jag vet att det snackas om att det inte händer något i Modo, men vi skulle kunna sajna 25 spelare då jag varit runt hela jävla Europa och pratat med spelare, men jag sajnar inte någon med dålig karaktär, glöm det.

– Det går inte en spelare över tröskeln här som har dålig karaktär. Vi jobbar frenetiskt varje dag, Perra (Svartvadet) och "Susse" (Niklas Sundström) gör likadant, vi jobbar från morgon till kväll. Samtidigt pågår det kommunförhandlingar, fackliga förhandlingar, budgetar. Det är hur mycket som helst just nu.

– Visst, jag skulle vilja ha 23 spelare här nu och sedan bara köra, men vi är jävligt noga med vilka vi tar in nu.

Du tycker att ni trots allt ligger rätt bra till trots att ni bara har nio man på kontrakt?

– Ja, med tanke på att vi tappade ett helt lag. De första tio dagarna kunde vi också ha sajnat ett helt hockeylag, men det var inte de spelarna vi ville ha.

Vad är det för lag du vill bygga?

– För det första har vi våra unga spelare som ska blomma nu, träna och få chansen, men de ska bara spela om de är bra nog. I hop med dem måste man ha ett mellanskikt med spelare som varit med lite grann, är stabila men som också har en pollett till. Som Björklund, Karlkvist och Rundqvist. Till sist ska vi ha lite "top nodge", samtidigt som det är helt andra löner i allsvenskan. Vi kan till exempel inte förhandla med Rhett Rahkshani. Han har lön för fem allsvenska spelare nu.

Jobbar ni till exempel på spelare som Jesper Lindgren och Byron Ritchie?

– Ja, det är bara att skriva på. Men vi kan inte göra mer för spelarna än vad vi gjort, mattan ligger utrullad.

SE MER: Modoexperten om spelaren Svartvadet måste förlänga med

Med facit i hand, känns det bra att vara i gång igen med en ny säsong?

– Ja, och det här kommer inte att bli någon lätt resa. Men vi har ett bra gäng som jobbar med det här, vi kommer att vara väldigt väl förberedda och vi är som sagt oerhört noga i rekryteringen.

Till sist, kan det finnas någon positiv grej för Modo Hockey att börja om i hockeyallsvenskan?

– Ja, absolut. Man måste bygga en grund, en stabil sådan, och den bygger man nu genom att se sig själv i spegeln och rannsaka sig själva och sedan göra allt rätt. Vi har en uppsjö unga spelare som bara borde dregla för att få den här chansen, och den är lättare att ta i allsvenskan än SHL.

– Nu jävlar får klubben visa vad den går för, det är bara så, säger Andreas Johansson.

LÄS MER: Andreas Johansson om sin tuffa tid och dödsångest

LÄS MER: Bomben – idrottsprofilen aktuell som ny vd för Modo