Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna Lindbäck ny läsambassadör

Annons

I två år framöver ska hon väcka läslust och sprida medvetandet om varför läsning är viktigt - för alla. Nu tar författaren och bokhoran Johanna Lindbäck över stafettpinnen som läsambassadör.

Barn- och ungdomsförfattare, litteraturskribent på sajten Bokhora och tidigare gymnasielärare. Med Johanna Lindbäcks cv framför ögonen är det lätt att förstå varför Statens kulturråd valde att utse henne till kollegan Johan Unenges efterträdare. I sitt nya uppdrag som läsambassadör ska hon framträda på mässor, bokfestivaler och i skolor för att prata om läsning och litteratur för unga.

Min främsta uppgift är att på olika sätt försöka få fram varför läsning är viktigt. Fram till förra året var jag gymnasielärare så jag skulle vilja jobba nära skolan och olika lärarhögskolor för att få in att att läsning inte bara är viktigt på svenskalektionerna utan det är viktigt för allting, säger hon och fortsätter: Om man kan läsa en bok, oavsett vilken ålder man än är i, då kan man läsa tillräckligt bra för att klara allting annat. Det räcker inte med att bara kunna läsa en kort bloggtext eller någonting som är två sidor långt.

TT: Vilket är ditt bästa tips för att få unga och barn att läsa?

Det bästa tipset är både enkelt och jättesvårt; det är att man som vuxen ska läsa själv. Alltså inte bara läsa för barnen när de är små. Föräldrar och i synnerhet pappor läser inte själva, det skulle göra väldigt mycket om män fattade att om jag vill att min unge ska lyckas i skolan så får jag själv läsa en bok då och då, bara för att visa att det här kan jag göra, det är bra.

Mer läsning

Annons