Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan laddar inför SM i draghund

Draghundsport ligger Johan Sjölund varmt om hjärtat och det är något som han hållit på med i nästan hela sitt liv.
– Jag har liksom växt upp med det, säger Johan.

Detta tack vare att hans mamma, Marie Sjölund, som på sin tid hade stora framgångar inom sporten.

Draghund är en väldigt fartfylld och rolig sport, enligt Johan. Det är slädstilen de flesta tänker på när de hör ordet daghund, då man kör med hundspann. Men den är uppdelad i två delar, släde och nordisk stil.

– Jag kör nordisk stil, där vi åker skidor bakom hunden som drar, för det mesta har vi bara en hund, men man kan även ha två stycken, berättar Johan.

Själv har han liksom sin mamma också haft en hel del framgångar, med framför allt SM-medaljer, både individuellt och i stafett. Johan ingår dessutom i Svenska Draghundsportförbundets "Team Sweden Utveckling" som är ett slags landslag för juniorer som kör draghund.

Draghundsporten är en mycket krävande sport och det behövs förstås en hund, men också utrustning och mycket, mycket träning.

– Det som gör den här sporten så rolig är att man får jobba tillsammans med hunden som ett "team" och att det går fort när man åker är ju bara ett stort plus, säger Johan.

Nu är det inte bara Johan som är engagerad i sporten, utan hela familjen. Hans lillebror Niklas är med och tävlar och även hans syster Maja har börjat träna.

Förra helgen var Johan nere i Filipstad och Hällefors och tävlade och det gick bra för Härnösands Draghundsklubb, varav Johan tog hem en andra och en tredje plats.

Nu laddar han för barmarks-SM som avgörs kommande helg i Mora.

Johan beskrivs som en snäll, lugn och sportig kille. Han går sista året på Härnösands gymnasium, där han pluggar på samhällsprogrammet med inriktning mot ekonomi.

Vad ska du göra sedan?

– Jag kommer nog att ta ett sabbatsår och jobba lite, sedan läser jag nog vidare och kanske jobbar med något inom ekonomi.

Formen håller han förutom med draghund med längdskidåkning, löpning, cykling och orientering.

Din "favoritsak" är Elvis?

– Det är en av våra hundar, han är bra fyra månader så han är en liten valp än så länge, säger Johan.

Hur är planerna inför 18-årsdagen?

– Jag ska fira med släkt och vänner, det blir fika och tårta så klart!

Christina Almgren