Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Glans: "Vill inte se filmen"

I höst spelar Johan Glans och Helen Sjöholm man och hustru i Jonas Gardells kommande musikal "Livet är en schlager".
Repetitionerna startar den här veckan.

Komikern och skådespelerskan känner inte varandra sedan tidigare, men ser fram emot att jobba ihop.

– Det är alltid nervöst och förväntansfullt med nya människor och nya projekt, säger Helen Sjöholm.

Musikalen bygger på Jonas Gardells berättelse som filmatiserades år 2000. Han har skrivit ett nytt manus och står även för regi, medan Fredrik Kempe står för den nykomponerade musiken.

Något som kanske få vet om är att rollfigurerna Mona och Bosse i filmen är döpta efter Mona Sahlin och hennes man Bo Sahlin.

– Det är som en hälsning till dem. Berättelsen har ju också en politisk aspekt. Drömmen om ett samhälle där ingen lämnas utanför, säger Jonas Gardell.

Johan Glans säger att han sett filmen för många år sedan, men han har valt att inte titta på den igen än så länge.

– Jag tänkte att jag inte ska färgas för mycket av vad de gör i filmen, säger han.

Helen Sjöholm nickar och säger att hon är inne på samma spår som Johan Glans. Några andra kända namn i musikalen är Peter Jöback, Katarina Ewerlöf och Måns Möller. Uppsättningen förenar Helen Sjöholm och Peter Jöback för första gången sedan "Kristina från Duvemåla" från 1995. Något som glädjer Helen Sjöholm.

– Det är jättefint, jag har längtat efter det.

Johan Glans rollfigur Bosse får en större roll i musikalen än vad som sågs i filmen. Annat än det kan de ännu inte avslöja.

Känner ni en stor press eftersom det är en stor satsning?

– Det finns alltid sådana moment i lite större grejer, men sedan kommer det alltid en dag när man väl börjar jobba ordentligt och då försvinner det, säger Helen Sjöholm.

"Livet är en schlager" har premiär den 11 september på Cirkus i Stockholm.

Fakta - "Livet är en schlager"

• Premiär: 11 september 2014

• Plats: Cirkus, Stockholm.

• Regi: Jonas Gardell.

• Medverkande: Johan Glans, Helen Sjöholm, Peter Jöback, Jonas Helgesson, Katarina Ewerlöf, Måns Möller, My Holmsten, Frida Westerdahl.

• Övrigt: "Livet är en schlager" är ursprungligen en svensk film från 2000 regisserad av Susanne Bier och med manus av Jonas Gardell. I huvudrollerna såg vi Helena Bergström, Björn Kjellman och Jonas Karlsson. Handlingen i "Livet är en schlager" utspelar sig kring schlagertokiga Mona, hennes arbetslösa man Bosse, transsexuella Candy och David som har cerebral pares.

Natalie Demirian/TT