Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joe Labero håller pojkdrömmen vid liv

Annons

Joe Labero har trollat jorden runt med sin hobby som yrke.

Snart har hans nya show "Inferno", med eldkonster och illusioner inspirerade av Marocko, premiär.

I Joe Laberos loge på Hamburger Börs hänger, förutom ett porträtt av magikerns mustaschprydde farfar, två lyktor från Marrakech.

Det var därifrån Joe Labero plockade inspiration till sin nya show "Inferno".

Jag reser alltid till nya miljöer för att få feeling. Och Marrakech var fantastiskt. Ormtjusarna, dofterna... Det kändes som att vara mitt i en James Bond-film, säger han.

Joe Labero tror att alla artisters dilemma är att förnya sig, inte minst om man som Labero själv har utformat shower i 22 år. Nya skapelsen "Inferno" kommer att bli ovanligt "eldfängd", med eldkonstgruppen Burnt out punks på scen, men samtidigt intim och stilren. Spänning utlovas, trots att två giftormar ströks ur programmet.

Drivs av applåderna

Joe Labero upptäckte tjusningen med magi redan som tolvåring i småländska Alvesta. Otaliga turnéer senare känner han fortfarande samma drivkraft.

Jag drivs av att underhålla, av applåderna. Det här är mitt levebröd, men också min hobby. Det är som att jag håller min pojkdröm vid liv, säger han.

Joe Labero har bott och uppträtt i såväl Norden som Australien och - nu senast - i Asien. Trots att magi är magi överallt har han märkt att publiken i olika länder uppskattar olika saker.

I Singapore gör jag en stor, visuell show med dansare och bomber. Den svenska publiken är mer jordnära.

Före sin tid

När Joe Labero satte upp sin första show "A magic night" på Berns i Stockholm 1991 var den svenska magikerscenen knaper.

Jag har varit med och skapat den. Min första show kom med något helt nytt, jag var före min tid. Jag försvann liksom på en motorcykel. Det är svårare att imponera i dag.

När han blickar tillbaka på sin karriär kan han konstatera att han har haft "flyt" och lyckats undvika stora bakslag. 2007 stormade det i medierna efter att tidningen Kupé publicerat ett citat där Labero kunde uppfattas som nedsättande mot judar och homosexuella i Las Vegas. Så här i efterhand menar han att det var "fjant".

Jag respekterar alla. Det var citatet som blev galet.

Framtidsplaner

När Labero i stället blickar framåt ser han en stabilare framtid, kanske en plats där han kan slå sig ner en längre tid. Men oavsett var i världen han hamnar får pojkdrömmen hänga med.

Allt har sin tid. Men trollkarlen Merlin med sitt långa skägg, han är fortfarande cool och trovärdig. Så länge man är cool, trovärdig och stark kan man fortsätta hur länge som helst.

Mer läsning

Annons