Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbsökartips och massor med pepp till unga på Arbetsförmedlingens event

Hur når man drömjobbet? Vad är viktigt när man träffar en arbetsgivare?
Det och mycket annat fick ett 100-tal arbetssökande unga i Örnsköldsvik tips om på torsdagen. Plus en massa jobbsökarpepp.

De inbjudna unga i åldrarna 16-24 år fick först lyssna till en intensiv föreläsning med Jerry Engström, tidigare marknadschef på uteföretaget Fjällräven och numera frilufts- och vildmarksentreprenör i Höga kusten.

Hans tre bästa tips var: Hitta ditt intresse och tro på dig själv, Sök stöd hos andra och Gör ditt absolut bästa.

– Våga testa olika saker och ge inte upp för att vägen dit du vill är krokig. Du har nytta även av omvägarna senare i livet, sade han.

Felicia Söderstedt och Olof Dahlberg från Destination jobb pratade sedan om ungas konkurrensfördelar och gav tips om hur man hittar jobben och vad man ska tänka på när man söker dem.

20-åriga Felicia Berggren, Örnsköldsvik och 21-årige Jimmie Eriksson, Gideå fanns båda bland de unga som sökt sig till Fjällräven Center och jobbsökareventet.

Båda tyckte efteråt att det varit inspirerande.

– Man fick lära sig en del om hur man söker jobb, strategier och nya vägar, sade Jimmie Eriksson.

– Jag har lärt mig mer om hur man ska tänka när man söker jobb och när man ska ta kontakt med en arbetsgivare, sade Felicia Berggren.

Monica Krechel är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik, med ansvar för unga arbetssökande och de arbetsgivare man har kontakt med.

– Vi gör det här eventet för att knyta kontakt med ungdomar och arbetsgivare. I dag boostas först de unga, senare i dag kommer lokala arbetsgivare. Vi har ett 50-tal anmälda.

– Arbetsgivarna kommer att få tips på hur de på bästa sätt kan använda resursen ungdomar för att få företagen att växa.

Om två veckor, 16 mars, är det dags för del två i satsningen – "Möjligheternas dag".

– Det är huvudeventet i vår satsning, då ska ungdomar och arbetsgivare få träffas och få direktkontakt. Dels genom mingel, dels genom speed-dating, snabbintervjuer.

Förutom Jerry Engström och kommundirektör Magnus Haglund medverkar då förre hockeyproffset Peter Forsberg.

– Vi räknar med att få ihop en bank av arbetsgivare som kan tänka sig att ta emot unga på olika sätt, via praktikplatser, studiebesök eller genom att berätta om sin bransch, säger Monica Krenchel om satsningen.

■■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.