Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbskatteavdraget når inte syftet

Svenskarna har dålig kännedom om jobbskatteavdraget. Därför finns det en risk för att avdraget inte får den effekt som regeringen räknat med, enligt en granskning från Riksrevisionen.

Syftet med jobbskatteavdraget är bland annat att öka incitamenten att jobba, det vill säga få arbetslösa i jobb. Men granskningen visar att just de med svag förankring på arbetsmarknaden har dålig kännedom om avdraget. Därför riskerar reformen inte få den effekt som regeringen önskar.

"Beräkningarna visar att jobbskatteavdraget kan förväntas få en positiv effekt på arbetskraftsutbudet. Men regeringen bör säkerställa att allmänheten får en bättre kännedom om jobbskatteavdraget. Det är en förutsättning för att nå de förväntade effekterna", skriver riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att man ska återkomma och berätta ytterligare om jobbskatteavdraget.

Men mitt intryck är att det har sjunkit bättre in nu när vi för fjärde gången snart sänker inkomstskatten för vanligt folk, säger han. Det är åtminstone så pass populärt att oppositionen protesterar bara det år det införs, sedan året efter vågar de inte längre föreslå att ta bort det, vilket tyder på att det betyder mycket för vanligt folk att de får de här ökade marginalerna i sin ekonomi.