Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbsiffror lyfte Wall Street

New York-börserna vände upp på fredagen efter oväntat starka arbetsmarknadssiffror för november.

Dow Jones industriindex var vid stängning upp med 0,2 procent till 10 388,2. Nasdaqs kompositindex steg med 1,0 procent till 2 194,4.

Tidigare på fredagen steg börserna kraftigt, både Dow Jones och Nasdaq nådde de högsta nivåerna på 15 månader. Orsaken var till stor del oväntat stark arbetsmarknadsstatistik. Jobbsiffrorna var de mest positiva sedan december 2007. Sysselsättningen i USA, borträknat jordbruket, minskade bara med 11 000 personer i november. Snittprognosen bland analytiker låg kring -130 000. Samtidigt sjönk arbetslösheten, som de flesta trodde skulle ligga kvar på 10,2 procent, till 10,0 procent.

Men mitt på dagen vände kurserna nedåt då dollarn stärktes, och i sin tur pressade priserna på råvaror som olja och guld.

Tekniktunga Nasdaq fick ett uppsving efter det att den stora chiptillverkaren TSMC presenterat en optimistisk prognos. Processortillverkaren Intels aktie steg 3,0 procent.