Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbsiffror från USA gladde börsen

Den tjuriga stämningen på fredagsbörsen jagades bort av oväntat starka jobbsiffror från USA.

På eftermiddagen låg index en liten stund på årshögsta men sjönk tillbaka något i sluthandeln.

Stockholmsbörsen öppnade marginellt nedåt i morgonhandeln. Kursutvecklingen var blandad på Asienbörserna. Först framåt eftermiddagen drog börskurserna iväg uppåt efter att de nya amerikanska sysselsättningssiffrorna blinkat fram på skärmarna. När handeln stängde hade OMXS-index stigit med 1,2 procent till 303,3.

Eftermiddagens överraskande starka USA-statistik visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med bara 11 000 personer under november, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en minskning med 130 000 personer.

I oktober föll sysselsättningen med 111 000 enligt reviderade siffror. Från början rapporterades en minskning med 190 000 personer i oktober.

Siffrorna satte omedelbart fart på aktiekurserna världen över. Stockholmsbörsen vände upp från en nedgång på cirka 0,4 procent innan jobbstatistiken presenterades. Under någon timme låg index över årshögsta, som högst på 304,7. Men slutkursen landade strax under den högsta stängningskursen på 304,25 från slutet av november.

Hälsovårdsaktierna gick starkast under fredagen med en ökning med 2,1 procent. Astra Zeneca steg med 4,0 procent sedan den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt Astra Zenecas läkemedel Seroquel för behandling av schizofreni och bipolär sjukdom hos barn och ungdomar.

Medicinteknikföretaget Getinge höjde prognosen för helårets vinst och räknar nu med en ökning med cirka 20 procent jämfört med 2008. Tidigare trodde bolaget på ett vinstlyft på runt 15 procent. Även under 2010 förväntas en tvåsiffrig vinstökning i procent, men Getinges börskurs tappade ändå 0,4 procent.