Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jobben prioriterad fråga"

Fler praktikjobb, utbildningsmöjligheter och satsningar på infrastruktur.
Det är kärnan i Socialdemokraternas jobbstrategi som presenterades på måndagen.

– Jobben är en prioriterad fråga. Vi tror det är en avgörande fråga för länets framtid och om fler ska vilja bosätta sig här, säger Kristina Nilsson, riksdagsledamot och ordförande för Örnsköldsviks arbetarekommun.

I Västernorrland vill partiet skapa ett Äldreomsorgslyft, där ungdomar ska erbjudas praktikplatser inom äldreomsorgen.

Totalt skulle det enligt Socialdemokraterna handla om 700 traineejobb i länet, varav 150 i Örnsköldsvik. Överhuvud taget vill de satsa på att öka sommar- och praktikjobb inom offentlig sektor för gymnasieungdomar och unga arbetslösa.

– Vi vill ge unga chansen att jobba, och samtidigt lyfta fram kommunjobben, säger Glenn Nordlund, kommunalråd i Örnsköldsvik.

Partiet vill även satsa på utbildning. De vill se ett ökat antal platser på Mittuniversitetet och Umeå universitet, samt fler yrkeshögskoleutbildningar.

– Man bör då se inom vilka områden det är svårt att rekrytera, som till exempel inom vissa hantverkaryrken. Det måste ske i samarbete med näringslivet, säger Glenn Nordlund.

– Vi kommer även ha stora pensionsavgångar inom vård och omsorg, säger landstingsråd Elisabet Strömqvist.

Förutom den offentliga sektorn, vill Socialdemokraterna även lyfta fram besöksnäring och gröna näringar som viktiga områden för länet.

Partiet föreslår att minst 35 procent av de livsmedel som upphandlas inom landsting och kommuner ska vara ekologiska och/eller närproducerade.

– Vi ser att livsmedelsproduktionen går nedåt och att importen ökar. Vi vill att den utvecklingen vänder, säger Kristina Nilsson.

Även infrastrukturen står på Socialdemokraternas lista över frågor som påverkar jobben. På nationell nivå handlar detta bland annat om att satsa på ny sträckning av E4 genom Örnsköldsvik.

– Det har högsta prioritet, säger Niklas Säwén, riksdagskandidat från Sundsvall.