Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobb, teknik, moral

BAE Systems Hägglunds får sälja fordon av typen CV90 till Norge. Att det betyder mycket för Örnsköldsvik råder det ingen tvekan om.

Erst kommt das Fressen…

I dag jublas det säkert på många håll i Örnsköldsvik. Det norska Stortingets beslut rörande den framlagda investeringspropositionen innebär att BAE Systems Hägglunds får en order i mångmiljardklassen på CV90-fordon.

Det är onekligen ett glädjande besked; ÖA har de senaste åren alltför ofta tvingats rapportera om nedskärningar och uppsagd personal hos BAE här i Örnsköldsvik. Den senaste ordern innebär inte att allt är frid och fröjd, men en utebliven order hade fått stora konsekvenser för hela kommunen. En arbetsgivare av BAE Systems Hägglunds storlek påverkar inte bara de anställda och deras familjer, utan även många underleverantörer och därmed det företagsklimat som är så viktigt för en kommun.

Hur mycket det jublas utanför det här länet ska vi låta vara osagt, men en inte alltför vild gissning är att det inte handlar om delad glädje på särskilt många håll.

BAE Systems Hägglunds tillhör ju faktiskt en bransch som inte direkt är älskad av alla, något som blev väldigt tydligt tidigare i år, då Ekot avslöjade att Sverige haft ett väldigt nära samarbete med Saudiarabien när det gällde vapen och militär teknologi.

"Saudiarabien-affären" utvecklades snabbt från att uteslutande handla om kritik mot den svenska statens hemliga affärer med en av världens mest hårdföra diktaturer till att visa hur svårt folk i allmänhet, och opinionskänsliga politiker i synnerhet, har för försvarsindustrin.

Den här ledarsidan har vid mer än ett tillfälle argumenterat för varför den här typen av verksamhet bör finnas i Sverige, och då inte bara av säkerhetspolitiska skäl; den spetsteknologi som bilindustrin stod för tidigare finns i dag främst hos de företag som arbetar med att ta fram materiel till olika försvarsmakter runtom i världen. Sådan spetsteknologi vill vi så klart gärna se även här i Sverige och därför är det bra att försvarsindustrin finns kvar.

Försvarsindustri innebär dock alltid gråzoner.

Att BAE Systems Hägglunds får en stororder från Norge förorsakar så klart inga demonstrationer utanför företagets grindar, men vad skulle hända om BAE fick möjligheten att göra fordon, eller delar till fordon, som så småningom hamnar i länder som inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter fullt ut? BAE Systems Hägglunds ägare har som bekant gjort affärer med länder som inte är att betrakta som demokratier...

Det är dock så här verkligheten ser ut. Ofta tas, i alla fall lokalt, mer hänsyn till arbetstillfällen och företagets överlevnad än principer om vem eller vilka som ska få köpa.

Det finns all anledning att glädjas åt att BAE Systems Hägglunds kommer att utrusta det norska försvaret med nya och bättre fordon. Jobben stannar, tekniken blir kvar och Örnsköldsvik mår bättre.

Vi får hoppas att nya stora beställningar är på väg in och att de köparna är lika trevliga som norrmännen. Då slipper vi grubblerier.

…dann kommt die Moral.