Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JO-kritik mot pepparsprej avfärdas

Dra i handbromsen nu!

Chefs-JO Mats Melin kritiserar i hårda ordalag polisens användning av pepparsprej - bland annat ett fall där en epileptisk kvinna som sprejas i ambulansen på väg mot sjukhuset. Men Rikspolisstyrelsen tar det med ro.

Klara och tydliga regler saknas för användningen av pepparsprej. Följden har blivit en glidande utveckling som måste stoppas, hävdar justitieombudsmannen (JO).

Poliserna tar till det nya hjälpmedlet i situationer som sprejen från början inte alls var avsedd för. Det råder rättsosäkerhet, anser Mats Melin.

Ja, det tycker jag att man kan säga. Föreskrifterna är så otydliga, otillräckliga och allmänt hållna att de vare sig ger polismän, åklagare eller domstolar någon vägledning om vad som är ett korrekt handhavande, säger chefs-JO Mats Melin till TT.

Han vänder sig särskilt emot att sprejen ibland används mot personer i handfängsel och ibland inne i polisens arrestlokaler. Där borde polisen kunna få kontroll över situationen på annat sätt, tycker han.

Han tycker också att användning inne i polisfordon är olämplig på grund av risken för trafikolycka om pepparsprejen träffar fel. I några av de 67 fall han granskat närmare har sprejen använts utan att våld eller hot om våld förekommit, vilket han också är starkt kritisk emot. Sprejen ska inte användas på grund av vägran att följa en tillsägelse, framhåller han.

Ett fall som justitieombudsmannen (JO) kritiserar gäller en kvinna som haft ett epileptiskt anfall, som pepparsprejas av polis inne i ambulansen på väg mot sjukhuset. Kvinnan är alkoholpåverkad och bråkig. JO anser det ändå obegripligt att polismannen använder sprejen. Transporten borde i samarbete med ambulanspersonalen ha kunnat säkerställas på ett mindre ingripande sätt.

Det finns exempel på användning av pepparsprej som varit direkt olämplig, det är vi överens med JO om. Men man kan inte skriva regler utifrån dem. Det är alltid en bedömningsfråga, säger sektionschef Per Engström, som har ansvar för metodutvecklingsfrågor på Rikspolisstyrelsen.

Rikspolisstyrelsen delar däremot JO:s synpunkt att polisen måste bli bättre på att dokumentera sin användning av pepparsprej.