Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jimmie Näslund: I sommar jagar jag egna höjdpunkter

Det ges bara ett begränsat antal riktiga höjdpunkter på en sommar. Stunder som allt annat kan få vara, sådana man minns långt in i sena oktober och som biter sig kvar likt attackmyggorna i minnet. De är värda lite uppmärksamhet, trots allt.

Otaliga är de som dagen då semestern inleds börjar med att räkna ned. Ett snabbt bläddrande i almanackan, fyra veckors ledighet gånger sju dagar, plus då lördag och söndag innevarande vecka: 30 dagar allt som allt att vika åt diverse ledighetsaktiviteter – hur man nu ska ha tid med det. Ty redan nästa morgon är de bara 29, efterföljande dag blott 28, och så där håller det på. Och så där håller de på.

Det är lätt att gå i den där fällan. Själv har jag beslutat mig för att göra tvärtom, och ett av de där tillfällena som beskrivs inledningsvis har jag redan avverkat. Det var i juni, den första, och kvällens skjutsning av bonussonen till skolbalen var avklarad. Bilen, en stolt och stilig Cadillac från 1960, skulle lämnas tillbaka till sin rättmätige ägare – och när kunde det bättre göras än denna vackra junikväll? Ägaren Svenna hade flaggat för att lånet medförde en viss risk; de senaste som gjort detsamma hade sedan slutat som ägare till egna jänkare. Jag förstår nu fullt ut hur det kunde sluta så.

Den dovt mullrande V8:an på över sju liter ropade efter sällskap när nyckeln vreds om, och jag nickade jakande. Karaktäristiskt lade jag höger arm på övre delen av förarsoffans ryggstöd (det är väl så man gör?) och lättade på bromsen. Vi var i väg!

Jag kunde känna den ljumma svenska försommaren sätta igång på allvar. Efter en vinter med snömängder av alpmässiga mått och efter en vår som aldrig blev någon vår var det här min belöning. Vi svepte fram i dryga femtio kilometer i timmen (varför stressa när resan är målet?), och cd-skivan med "Hang down your head Tom Dooley", "Rock around the clock" och "He’s got the whole world in his hand" ackompanjerade min stund.

Jag fylldes av tacksamhet när den norrländska kvällen passerade revy ovanför min hjässa och riksväg 348 gjorde detsamma under bilens hjul. Tack sommar för att du lånade ut den här kvällen så tidigt i juni! Tack Svenna som lånade mig bilen! Tack för denna lediga och stiliga afton en lördag i juni, efter bal, glamour och glädje! Just den där stunden kommer jag att minnas långt in på kommande höst oavsett hur ruggig den blir.

Det finns saker att minnas också från jobbet, förstås. Vi har haft en hektisk vår av många skäl på ÖA, TÅ och allehanda.se som kulminerade med formen på de nya tidningarna. Jag får fortfarande mejl som visar på ett stort engagemang i vår läsekrets, och nu när våra printprodukter har tagit ny form väntar snart en rejäl översyn och uppryckning av vår nyhetssajt allehanda.se under höst och vinter. Låt oss få återkomma till det.

Det här är sista krönikan jag skriver innan semester och sommarvila tar vid. Jag kommer att lägga en del energi på att hitta de där särskilda tillfällena istället för att söka förgäves efter tiden som flytt. Det tycker jag att du också ska göra. Vi ses igen, förslagsvis här, i mitten av augusti. Ha en riktigt trevlig sommar!

TOPPEN

Vatten i nästan alla former peakar nu. Ett bad i en sjö, gäddfiske i havet eller som svalkande dryck.

BOTTEN

Notera att jag skrev "nästan". Vatten i form av regn får gärna vänta åtminstone ett par månader.

Jimmie Näslund