Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jim Sundelin: För Byggnads handlade inte strejken om högre löner

I efterskalvet från en stormig avtalsrörelse, fortsätter Sveriges Byggindustrier (BI) att ge en missbild av Byggnads och av överenskommelsen. Det är inte bara ovärdigt utan bekräftar också den misstro som arbetsgivarna känner till Byggnads och som har präglat avtalsrörelsen.

Byggnads gick in i avtalsrörelsen med 31 yrkanden. Våra huvudkrav gällde bland annat hur vi kan välkomna kvinnor, nyanlända och lärlingar till en byggbransch som skriker efter arbetskraft. Vi hade konkreta förslag, vi ville tänka nytt tillsammans med arbetsgivarna.

Vi hade också konkreta förslag på hur vi jobbar vidare mot låglönekonkurrens, fiffel och svart arbetskraft genom att utveckla huvudentreprenörsansvaret. SVT:s ”Uppdrag granskning” visar med oönskad tydlighet hur illa det ser ut i branschen. Mall of Scandinavia är inget undantag, problemen är utbredda.

Byggnads uppriktiga önskan var att förbättra branschen och våra medlemmars villkor. Möta internationell konkurrens med kvalitet, bra och jämlika villkor.

■■ För fler insändare, klicka här.

Striden stod också om löneformer. I förhandlingarna möttes vi av en arbetsgivarpart som hade en fråga på bordet. De ville förändra själva kärnan i vårt kollektivavtal och förändra våra lönesystem. En gång för alla skulle all reell möjlighet till inflytande och delaktighet för de anställda tas bort. Vi möttes av en arbetsgivare som ville backa in i framtiden. Det kunde vi aldrig gå med på och till slut lyftes frågan bort från bordet.

BI har framgångsrikt, och med hjälp av borgerliga ledarskribenter, debattörer, media, fått avtalsrörelsen att handla om märket och att Byggnads drivkraft varit att få mer än alla andra i lön. Att det var det vi strejkade för. BI verkar inte kunna låta bli att framföra det igen, trots att motsatsen är bevisad. Det är ett enkelt sätt att försöka plocka poäng från allmänheten. Vi har beskyllts för lyxstrejk och för att vara högavlönade män som äventyrar bostadsmarknaden och roffar löneutrymme från undersköterskor.

Ett av Byggnads 31 yrkanden var lönekrav på 3,2 procent och en extra satsning på de som tjänar minst. Det kravet, och vår kampanj, satte hela avtalsrörelsen under press, det gav resultat. Det blev en låglönesatsning, en högre nivå sattes för industrin.

Våra låglönegrupper, byggstädarna, fick ett rejält lyft. Andra förbund fick bättre utgångsläge. Därför accepterade vi rekommendationen från LO och Svensk Näringsliv. Därför kan vi också avfärda påståendet att Byggnads strejkade för högre löner.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Avtalsrörelsen blev som BI framfört, lång och konfliktfylld. Det är knappast på grund av att Byggnads värnar en konfliktkultur och älskar att strejka. Strejk är alltid en sista utväg när förhandlingarna har strandat. Det vet BI.

Parterna har ett stort ansvar att föra konstruktiva förhandlingar. Tillit och samarbetsvilja måste finnas. Då är det av yttersta vikt att BI lägger ner sina vapen och blickar framåt. Förhoppningsvis möter vi då en motpart som ser nyttan med fackligt inflytande, och som kan diskutera våra förslag på utveckling med tillförsikt och som kan hålla sig till sanningen i media.

Jim Sundelin

Ordförande, Byggnads MellanNorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel