Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jerebko räds inte EM-spelschemat

Annons

Jonas Jerebko är redo för spel.

I hela EM.

Jag har klarat 82 matcher på en säsong, så fem matcher på sex dagar ska inte vara några problem, säger han.

Sveriges uppladdning inför EM har på sistone kantats av följetongen kring Jonas Jerebkos ryggproblem. Ena dagen har landslagets stjärna och lagkapten tränat för fullt, en annan inte alls, och i genrepet mot Tyskland vilade Jerebko helt från spel.

26-åringen själv har inte verkat särskilt orolig och gjorde det inte heller på tisdagseftermiddagen, när basketlandslaget tog emot pressen på hotellet i slovenska kustpärlan Portoroz.

Beskedet var tydligt: Jerebko är redo för onsdagens premiärmatch mot Grekland i Koper. Precis som hela det svenska laget.

Vi går in för att vinna, vi går inte in för att göra en bra match. Men vi måste ha en bra match från allihopa för att slå ett av världens bästa landslag, säger Kinna-sonen.

"En fördel"

Sverige är av basketexpertisen mer eller mindre uträknat på förhand och slår i underläge. Grekland får gärna gå på samma linje, menar Jerebko.

Det är definitivt en fördel om de kommer att komma in och tro att Sverige ska bli en lätt match.

När Jerebko och NBA-kollegan Jeffery Taylor anslöt till lägret i Södertälje för två veckor sedan hade de två affischnamnen aldrig spelat tillsammans.

Det blir bättre och bättre ju mer vi spelar med varandra. Förhoppningsvis nu när vi kommer in i matcherna så kommer vi kunna visa det. Men vi är inga som tänker på oss själva, vi försöker spela tillsammans och få i gång hela laget. Det här är inga matcher vi kommer vinna med två spelare, vi kommer att behöva allihopa, säger Jerebko, vars klubb Detroit Pistons finns på plats i Koper för att följa EM och då inte minst sin svenske forward. Jag pratar med dem varje dag, de är här nere och kollar varje match, säger han.

TT: Hur mycket lägger de sig i när det gäller ryggen?

Självklart måste jag berätta för dem vad som försiggår, deras intresse är mig i första hand.

"Tänka på nästa dag"

Men några käppar i hjulet för EM-spel har klubben inte lagt. Däremot har förbundskapten Brad Dean sina tankar klara om hur han kommer coacha laget med tanke på det täta matchandet.

Spelschemat spelar en roll även om man inte är skadad. Fem matcher på sex dagar är mycket, och det är ett problem för oss. Vi har inte samma djup i truppen som de andra lagen. Om vi leder med mycket eller ligger under med mycket så är det möjligt att vi måste tänka på nästa dag, säger Dean.

Mot Grekland får självskrivna duon Jerebko och Taylor som väntat sällskap i startfemman av guarderna Thomas Massamba och Kenny Grant samt centern Joakim Kjellbom.

Mer läsning

Annons