Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens Själin: "Jag tror att Luleå är ledande"

Det fanns andra klubbar som anmälde sitt intresse. Men Kramforsbördige Jens Själin nobbade.
– Jag trivs så bra i Luleå Hockey så jag valde att stanna där, förklarar U16-tränaren som nu tar klivet upp till norrbottningarnas J18 Elit.

Efternamnet Själin förpliktigar inom ishockeyn. Frågar man i Örnsköldsviksområdet är det nog Bjästasonen Tommy som folk kommer att associera till.

I Kramfors med omnejd lär man dock tänka på den legendariske tränaren Kent som fortfarande är aktiv i Alliansens verksamhet.

Kents söner har valt samma ledarbana, men utanför distriktets gränser.

Storebror Jörgen har nyligen avslutat sin tredje säsong i Östersunds IK i division 1 och jobbar på det NIU-klassade ishockeygymnasiet där, men lillebror Jens (38 år) kan mycket väl vara på väg att ta hand om "förstaplatsen" i familjen.

– Njae, så kan du inte skriva. Däremot har vi ett värdefullt utbyte av varandra när vi väl träffas alla tre och snackar ishockeytaktik, träningslära och pedagogik, svarar Jens som är snabb med att tona ned sig själv.

Vi träffas i tidningens lokaler när han var hemma i Kramfors över påskhelgen.

Han har några dagars ledigt från heltidsarbetet hos Luleå Hockey, ett jobb han erbjöds för två år sedan.

– Jag är oerhört tacksam över att Luleå Hockey med "Skuggan" Nilsson i spetsen trodde på mig och gav mig chansen. Men utan den erfarenhet jag fick under mina år i Vindeln, Vännäs och i IF Björklöven, hade jag aldrig varit där jag är nu.

– Det är fantastiskt att kunna livnära sig på sin hobby, säger han och ler.

Jens har tagit den långa vägen som tränare.

– Jag provade att spela för Vännäs parallellt med idrottslärarstudierna uppe i Umeå, men det blev för betungande med pendling och träning i stort sett varje dag. Från och med säsongen 00/01 blev det Vindelns HF med tre träningar i veckan i stället.

Det var också i Vindeln som tränarkarriären inleddes.

– Jag var spelande tränare där i tre säsonger och det gav mig enormt mycket. Det jag läste om i skolan på dagtid kunde jag testa i praktiken med laget kvällstid.

Allt funkade inte, va?

– Nej, det måste erkännas. Men just det gjorde mig många erfarenheter rikare. Man måste lära sig att läsa av vad de olika individerna i ett lag behöver för typ av ledarskap för att kunna prestera som bäst. Det är en stor del av tjusningen med jobbet.

Hur ser du på dina två år som tränare i Luleås J16?

– Ytterst lärorika. Vi har uppnått de lagmål vi hade satt upp och jag har utvecklats själv. Sedan stortrivs jag verkligen i Luleå Hockey. Det görs en medveten satsning däruppe för att få fram egna produkter på sikt och jag skulle vilja påstå att vi rent organisatoriskt tillhör de främsta i landet för närvarande.

Kan du ge några exempel?

– Vi har precis rekryterat en heltidsanställd tränare även till U15-laget. U16-nivån, där jag jobbat i två år, involverades tidigt i den övriga juniorverksamheten. Vi kallar också vårt A-pojklag för J16 för att markera allvaret med elitsatsningen redan från den nivån.

– Dessutom har vi inom tränarkåren roterat mellan de olika J-lagen. Jag har varit med och coachat vid ett par av J20:s och J18:s matcher i vinter och de andra tränarna har varit med "mitt" lag. Det har varit helt prestigelöst mellan lagen och det har gett många positiva sidoeffekter. Att flytta spelare mellan lagen är hur naturligt som helst, påpekar Själin som nu planerar för fullt inför omstarten som inleddes i går tisdag.

J18-killarna i Luleå fick tre veckor helledigt.

Nu börjar grovjobbet inför nästa... med en Kramforskille vid rodret.