Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jennifer Lawrence lever sitt drömliv

Annons

Oscarsvinnare och huvudrollsinnehavare i vinterns storfilm "Hunger games: Catching fire".

Jennifer Lawrence kunde inte bry sig mindre.

Hon väntar fortfarande på att vakna upp ur drömmen.

Hela jag består av självtvivel. Jag tror att varje roll är den sista, säger hon.

Med en påse grillchips i ena handen och en pilbåge i den andra förbereder sig Jennifer Lawrence för slutscenen av "Hunger games". Filmteam och regissör är redo. En bränd Josh Hutcherson driver förbi ute i sundet. Donald Sutherland blickar ut över dalen med den vattniga blicken hos en åldrad sankt bernhardshund.

Det är fullständigt stilla. Palmer bugar i vinden. Syrsor sjunger i vassen.

Instinktivt

För en sekund hörs endast ljudet av chipsen som knapras sönder i Jennifer Lawrence mun.

Kameran börjar rulla innan man skriker "tagning" och då står hon och larvar sig, säger regissören Francis Lawrence. Äter snacks och drar något lågt skämt med någon i casten. Så säger man "tagning" och på en sekund går hon rakt in i rollen och scenen. Sedan skriker man "bryt" och hon fortsätter exakt där hon slutade med snacksen och skämten. Hon kan glida in och ut i rollerna, det är så instinktivt att jag inte tror att hon reflekterar över det själv.

Jennifer Lawrence förklarar:

Jag förlorar mig i stunden och är helt i min egen värld. Jag känner inte smärta till exempel, om något gör ont. Jag känner inte kyla, trots att det är kallt. Det enda stället där jag kan känna mig säker och njuta av tillvaron är på en filminspelning, säger 23-åringen.

Karisma

Karisma är förmågan att influera sin omgivning utan logik. Sällan har det varit lika tydligt som när Jennifer Lawrence checkar in på Four Seasons Los Angeles i äggskalsfärgad 60-talsklännig och pixiefrisyr. Hissmän, dörrvakter, gäster. Alla avbryter sina sysslor när de får syn på henne.

Själv står Jennifer Lawrence och kämpar med en fällstol likt en träningsoverallspappa på svensk husvagnscamping.

Är den här trasig? Gud vad pinsamt om jag skulle ramla, säger hon och hämtar en ny samtidigt som pr-agenter och assistenter står häpna och tittar på.

Det är ingen vanlig Hollywoodstjärna vi har att göra med här.

Tonårsikon

Frispråkig, handfast, helt befriad från divalater, har hon blivit en ikon för en hel tonårsgeneration.

TMZ-generationens egen Jeanne d'Arc. En hjältinna med analoga känslor i en digital värld. Kompromisslös och orädd. Mer människa än skådespelerska.

Om jag någonsin tvivlar? Hela jag består av självtvivel. Jag är rädd för allting. Varje gång jag gjort klart en film tror jag det är min sämsta rollprestation någonsin och att jag aldrig någonsin kommer få jobba igen. Alla mina osäkerheter ligger djupare inom mig som människa än skådespeleriet. Jag tror att folk kommer tröttna på mig till slut och inse att jag bara är irriterande.

TT: Men du har ju en succékarriär?

Det är bara ytterligare något som kan ryckas bort från mig.

Du vann en Oscar. Det kan ingen ta ifrån dig.

Haha, min mamma har gjort exakt det. Hon tog min Oscar ifrån mig bokstavligt talat. Den är hemma i Kentucky.

TT: Du är dubbelt aktuell med thrillern "American hustle". Hur var det att spela in den?

Hallå! Jag fick hångla med Christian Bale! Det var fantastiskt att filma den. Jag är alltid livrädd inför första scenen. "Okej, nu ska jag spela mot världens bästa skådespelare, det får bära eller brista!".

TT: Vad unnar du dig när du ska lyxa till det?

Ingenting. Jag har inte köpt något hus och jag kör fortfarande min Volkswagen. Jag har inte ens köpt en handväska. Det första jag kommer skaffa? Ett hem. Det vore skönt att ha någonstans att lägga min grejer. Dessutom börjar mina vänner tycka det är lite tröttsamt att jag sover hos dem hela tiden.

Mer läsning

Annons