Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jätteökning av cigarettsmuggling

Hittills i år har smugglingen av cigaretter ökat med nästan 300 procent.

Det innebär två miljarder kronor i förlorade skatteintäkter.

De färska siffrorna kommer från Handelns Utredningsinstitut (HUI) och Tullverket som i år vid flera tillfällen gjort jättelika beslag av smuggelcigaretter.

Det är inte våra legala konkurrenter, utan den organiserade brottsligheten som är vår största konkurrent, säger Joakim Nilsson, kommunikationsansvarig på Japan Tobacco Sverige till TT.

Japan Tobacco (JTI) är världens tredje största internationella tillverkare av tobaksprodukter och marknadsledande på cigarettmarknaden i Sverige med märken som bland annat Blend, John Silver och Camel.

Enligt en studie som Japan Tobacco Sverige har låtit göra säljer 1 000 av landets 9 000 tobaksbutiker smuggelcigaretter.

Det finns en stor övervikt i landets storstäder av den här illegala försäljningen och mörkertalet är stort, säger Joakim Nilsson. Tullen saknar de möjligheter som behövs för att stoppa den här svällande ökningen av cigarettsmuggling. Hittills i år handlar det om en ökning med 285 procent och det innebär 2 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter.

Cirka 15 procent av den totala cigarettkonsumtionen i Sverige är obeskattade eller smuggelcigaretter enligt HUI.