Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättelik hjärtstudie inleds

Annons

Nu inleds ett av de största forskningsprojekten genom tiderna inom hjärt- kärl- och lungsjukdomar.

Under tre år ska 30 000 svenskars hälsotillstånd undersökas.

Syftet är att identifiera risker för hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och andra hjärtsjukdomar samt att upptäcka lungsjukdomar som kol i ett tidigt stadium.

Vi studerar en av folksjukdomarna, hjärt-, kärl- och lungsjukdom, som står för 40 procent av dödligheten i Sverige, säger Göran Bergström, ansvarig forskare som presenterade studien i dag på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Det är en stor sjukdomsgrupp som vi måste ha mer kunskap om för att kunna reducera antalet personer som lider av detta.

Försökspersonerna är slumpvis utvalda kvinnor och män mellan 50 och 64 år. De får genomgå ett flertal tester på något av landets universitetssjukhus. Resultaten hamnar därefter i en stor databas. Forskarna kommer sedan att kunna följa vad som händer med försökspersonerna en lång tid framåt och i efterhand räkna ut vilka riskfaktorerna för olika sjukdomar är.

I framtiden hoppas forskarna till exempel kunna svara på vilken typ av fett i kroppen som ökar risken för hjärt-, kärlsjukdom.

I dag tror vi att det är fett som lägger sig som en kulmage som är farligt, men det kommer vi att kunna svara på säkert sedan, säger Göran Bergström.

Mer läsning

Annons