Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvedsmamma pratade matallergier i EU-parlamentet

Mikaela Odemyr är trebarnsmamman från Järved som fick prata inför EU-parlamentet om hur det är att vara mamma till barn med svåra födoämnesallergier.

Annons

Hon är engagerad inom Astma- och Allergiförbundet i Sverige och sitter även med i ett matråd inom det europeiska förbundet.

– I somras fick jag en inbjudan från EU-kommissionen om att tala inför parlamentet om hur det är att vara mamma till svårt allergiska barn, säger hon.

Orsaken är ett EU-direktiv från 2011 som träder i kraft den 13 december i år.

I det sägs att alla som serverar oförpackad mat – exempelvis restauranger, skolor, kaféer och pizzerior – skriftligen eller muntligen ska kunna innehållsdeklarera den mat de serverar vad gäller de 14 mest kända allergenerna, sådant som kan utlösa allergiska reaktioner.

– Helst skulle vi vilja veta allt som den serverade maten innehåller. Det finns mer saker än de 14 mest kända allergenerna som kan orsaka reaktioner, som kiwi, stenfrukter, paprika och chili.

– Det är upp till varje land att göra mer om man vill, men de flesta länder verkar ha lagt sig på miniminivån.

Varför är den här informationen så viktig?

– Om du får fel information så kan ju personen dö. Får en nötallergiker i sig jordnötter är det fara för livet.

Var det inte svårt att hålla tal på engelska?

– Jo, det var det. Jag har filat på det här talet sedan i somras. Efteråt fick jag applåder, det var jättehäftigt.

Hur fungerar det ute på restauranger i dag?

– När vi går ut och äter informerar jag alltid om vad mina barn har för allergier. Ibland säger restaurangen "det där klarar vi inte av". Men det finns också ett par restauranger här hemmavid som är jättebra.

– Bäst är om jag kan få möjlighet att prata direkt med kocken, då är risken för missförstånd minimal.

Fotnot: Mikaela Odemyr är 2:e vice ordförande i Astma- och Allergiförbundet och jobbar dessutom halvtid som förbundets regionombud i Västernorrland, Gävleborg och Jämtland.