Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnvägstunnel under Bosporen invigs

Annons

Istanbul i Turkiet är inte längre en delad stad. Numera binds den europeiska och asiatiska delen samman av en järnvägstunnel.

Tunneln löper under sundet Bosporen och invigs samma dag som firandet av republikens utropande.

Turkiet kommer att fira två festligheter samtidigt. Vi uppmärksammar republikens 90-årsdag den 29 oktober och förverkligandet av den ett och ett halv sekel långa drömmen om det stora järnvägstunnelprojektet i Istanbul, sade transportminister Binali Yildrim tidigare denna månad.

Tunneln ingår i Marmaray-projektet som också inkluderar uppgradering av befintliga pendeltågslinjer.

Trafikstockningar har länge varit ett stort problem i Istanbul, då två miljoner personer varje dag korsar sundets två vanligtvis blockerade broar.

Genom att skapa transportvägar mellan den östra och västra delen av staden, tror jag att det problemet kan dämpas, säger Istanbuls borgmästare Kadir Topbas.

Arbetet började redan 2004 och har försenats flera gånger på grund av bland annat arkeologiska fynd under utgrävningen, enligt BBC.

Marmaray-projektet har också mötts av hårt motstånd. Boenden i de berörda områdena har tidigare protesterat mot att människor har tvingats från sina hem och att arbetet förstört grönområden.

Mer läsning

Annons